Nieuws/Binnenland

Rechter: vrouw kan ook in een urinoir plassen

Plasje Piening kost 90 euro

Peter Schoonen

Amsterdam - Geerte Piening probeerde via de kantonrechter gelijke plasrechten af te dwingen voor mannen en vrouwen. De rechter bedankte voor die eer en verwees de kwestie naar de gemeente. Hij legde de jonge vrouw op dat zij alsnog een boete van 90 euro moet betalen.

Peter Schoonen

Piening (23) werd in mei 2015 beboet voor wildplassen in de buurt van het Leidseplein. Na een avondje stappen had ze hoge nood. Alle kroegen en clubs waren al dicht en ze stond voor de keuze: of in de broek of op straat. Ze koos het laatste.

De producer van Hart van Nederland werd op de bon geslingerd. Ze weigerde de boete van 140 euro te betalen. Uit principe. ,,Mannen en vrouwen worden wel gelijk behandeld in het betalen van een boete, maar niet in de faciliteiten om te plassen”, pleitte ze bij de rechter, die de boete uiteindelijk verlaagde vanwege de lange wachttijd voor de behandeling van de zaak.

Piening over de inhoud: ,,Er zijn 35 openbare gelegenheden voor mannen om te plassen, voor vrouwen slechts twee. Ik bevond me, toen ik moest, op twee kilometer van de dichtstbijzijnde mogelijkheid voor vrouwen. Dat is onevenredig ver.”

De rechter erkende ‘één op één haar probleem’ op die avond. Maar, zo vertelde de rechter aan Piening, aan de gemeentelijke regelgeving is op zich niet zoveel af te dingen. De gemeente regelt nou eenmaal dat er niet op straat geplast mag worden. Zowel door mannen als vrouwen. ,,Maar het is wel duidelijk dat deze regelgeving eigenlijk door mannen is ingegeven. U bent pas de tweede vrouw die ik hier in mijn loopbaan tref.”

Maar geen boete geven aan Piening zou in zijn ogen pas neerkomen op discriminatie. ,,Het zou pas discriminatie zijn als we mannen bijvoorbeeld 100 euro boete zouden geven en vrouwen vijftig. Wildplassen mag gewoon niet.”

Vrouwen ook in urinoir

De rechter stelde zelfs dat zij in principe op een openbaar urinoir kan plaatsnemen. ,,Dat is niet prettig, maar het kan.” Piening reageerde hogelijk verbaasd. ,,Over die optie had ik eigenlijk niet nagedacht.”

Hij verwees haar naar de gemeente. Piening: ,,Daar ben ik in de afgelopen twee jaar natuurlijk allang al geweest. Ik ben van het kastje naar de muur gestuurd. Er is niets aan gedaan. Ik hoop dat nu de zaak is voorgekomen, dat er verandering in komt en dat er in de gemeenteraad vragen gesteld gaan worden.”