Nieuws/Binnenland
3565162
Binnenland

’Maar stekkerdoel van kabinet onrealistisch’

Verdubbeling elektrische auto’s binnen een jaar

Tesla Model S

Tesla Model S

Den Haag - De elektrische auto wint terrein. In 2018 verdubbelde het aantal voertuigen dat volledig op de accu rijdt in een jaar tijd tot bijna 45.000 voertuigen. Het wagenpark van plug-in hybrides slonk voor het eerst en nam in aantal met 3 procent af tot 94.000 stuks.

Tesla Model S

Tesla Model S

Bij elkaar opgeteld betekent dat 1,6 procent van het totale aantal van 8,7 miljoen personenauto’s in ons land een elektrische auto is. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Op 1 januari van dit jaar waren er bijna 139.000 stekkerauto’s. Dit zijn personenauto’s met een elektromotor, waarvan de accu via een stekker wordt opgeladen. Hieronder vallen zowel volledig elektrische personenauto’s (FEV’s) als plug-in hybrides (PHEV’s). Dit laatste type heeft naast een elektromotor ook nog een brandstofmotor.

„De snelle groei van het aantal elektrische auto’s is een goede ontwikkeling”, zegt voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging. „Maar met lagere aantallen heb je snel een verdubbeling te pakken, dat zullen we dit jaar niet bereiken.”

De explosieve groei die het kabinet voorstaat om in 2030 alleen nog maar elektrische auto’s te verkopen, is niet realistisch, zo vindt Van Eijck. „De komende jaren worden diverse nieuwe elektrische auto’s geïntroduceerd, maar pas vanaf 2025 is er een voldoende breed aanbod beschikbaar voor iedere portemonnee.”