Nieuws/Binnenland
3566239
Binnenland

Oud-militair: ’Ik ben in de hel beland’

De Oranjekazerne kwam in opspraak na verhalen van drie militairen die vertelden dat ze onder meer waren aangerand, verkracht en afgeperst.

De Oranjekazerne kwam in opspraak na verhalen van drie militairen die vertelden dat ze onder meer waren aangerand, verkracht en afgeperst.

ARNHEM - Huilend en snikkend heeft een van de drie slachtoffers van vermeende mishandelingen en bedreigingen vrijdag zelf zijn verhaal gedaan in de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem.

De Oranjekazerne kwam in opspraak na verhalen van drie militairen die vertelden dat ze onder meer waren aangerand, verkracht en afgeperst.

De Oranjekazerne kwam in opspraak na verhalen van drie militairen die vertelden dat ze onder meer waren aangerand, verkracht en afgeperst.

De oud-militair verblijft al tijden in een een kliniek voor oorlogsslachtoffers vanwege de psychische gevolgen die hij opliep omdat hij „de pispaal was” bij de luchtmobiele brigade in Schaarsbergen. „Ik ben nooit naar oorlogsgebied in het buitenland geweest, mijn oorlog was in Schaarsbergen.”

De betrokkene is de voornaamste aangever van wantoestanden, die plaatshadden in 2013. Hij kwam in 2017 met zijn verhaal naar buiten via de media, waarna grote ophef ontstond. Ook het Openbaar Ministerie (OM) wierp zich op de zaak en vervolgt vijf verdachten, maar die ontkennen alles stellig.

Het slachtoffer eist per verdachte 5000 euro schadevergoeding, maar het is hem niet te doen om het geld, zei zijn advocate. Hij trekt volgens haar meteen de vordering in als de verdachten hun verantwoordelijkheid nemen en erkennen wat er is gebeurd en daarvoor spijt betuigen. „Ik wil gerechtigheid. Drie woorden, het spijt me, het zou zoveel helpen”, zei hij.

Pis

De oud-militair verhaalde hoe hij vanaf jongs af ervan droomde militair te worden, om mensen te helpen. Maar vanaf de eerste dag op de Oranjekazerne was hij het doelwit van collega’s. „Het was niet wat gepest of een ontgroening, het was puur sadisme.” Nog steeds hoort hij hun hoongelach doorklinken en ruikt hij pislucht als hij doucht, omdat ze hem vaak ondergepist zouden hebben.

Volgens hem wisten meerderen van dit gedrag, ook van drugsgebruik en de -handel op de kazerne. Maar ze deden niets volgens hem. Wel moest hij een geheimhoudingsverklaring tekenen.

Verklaring

„Mijn woede is groot, jullie hebben geen benul wat jullie hebben aangericht. Ik begon fit en gezond in deze militaire eenheid, niet wetende dat ik in de hel zou belanden. Dagelijks werd ik uitgescholden, gekleineerd en bedreigd. Beschermd door de hoge heren. Jullie maakten mij kapot.” Dat heeft een van de andere slachtoffers laten optekenen en voor laten lezen in de rechtbank.

De man en een andere oud-militair lieten hun slachtofferverklaring voorlezen door een medewerkster van Slachtofferhulp. Zelf konden ze het niet aan, stelden ze. Beiden zijn voor hun psychische problemen in therapie als gevolg van de gebeurtenissen zes jaar geleden.

De ander verhaalde in zijn voorgelezen verklaring ook over angst, woede, schaamte en onrecht, elke dag weer. Hij ging ervan uit dat de verdachten - die publiekelijk alles stellig ontkennen - heus wel weten wat ze hebben gedaan. „De meelopers zijn vast ook bang. Maar ik ben trots dat ik me nooit zo heb gedragen als jullie.”

Opgeschort

De rechtszaak tegen de vijf militairen is in de loop van de middag abrupt opgeschort. Dat komt omdat het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep is gegaan tegen de verjaring van een deel van de feiten die op de aanklacht stonden. De militaire raadkamer van de rechtbank in Arnhem besloot donderdag dat feiten die zijn gepleegd voor 20 maart 2013 niet meetellen in dit proces, omdat de termijn van zes jaar is overschreden.

De twee officieren van justitie verzetten zich daar om principiële redenen tegen, zo bleek halverwege het requisitoir. Ze vinden dat de raadkamer pas een uitspraak kan doen als het gerechtshof een oordeel heeft gegeven over de verjaring.

Het OM wilde de zitting wel afronden, maar de verdediging vond dat een schending van de belangen van hun cliënten. De raadkamer heeft daarop het proces voor onbepaalde tijd aangehouden.