Nieuws/Buitenland
356800316
Buitenland

Boek Nederlandse schrijver Pfeijffer zorgt voor rel in Italië

ROME - De bestseller Grand Hotel Europa van de Nederlandse schrijver Ilja Leonhard Pfeijffer heeft voor een rel gezorgd in Italië. Paola Marini, ex-directrice van het beroemde museum en instituut in Venetië Gallerie dell’Accademia, is verbijsterd over de manier waarop ze wordt omschreven in de roman van de sinds tien jaar in Genua wonende Nederlander. Het boek is ook in het Italiaans vertaald en had in het culturele instituut Ateneo Veneto gepresenteerd moeten worden, waar Paola Marini lid is, maar de presentatie werd plotseling afgeblazen.

De voorzitter van Ateneo Veneto, Gianpaolo Scarante, verklaarde dat in het boek de namen van enkele leden van zijn instituut zijn geschaad, zodat unaniem werd besloten de presentatie af te gelasten. Volgens de Italiaanse uitgeverij van het boek Nutrimenti, die de presentatie daarop elders in Venetië organiseerde, gaat het om pure censuur.

Paola Marini wordt in Pfeijffers boek Grand Hotel Europa met haar eigen naam en achternaam en haar voormalige functie benoemd en omschreven als iemand die jaloers is op het succes van anderen en daarom ook een symposium had geboycot. Paola Marini beweert dat er een totaal verkeerd beeld van haar in het boek wordt geschetst en heeft contact met een advocaat opgenomen. Ze overweegt de bekende Nederlandse schrijver voor het gerecht te slepen wegens smaad. Er worden ook enkele andere mensen met hun werkelijke naam en functie op kritische manier in het boek benoemd, zoals de Italiaanse minister van Culturele Zaken Dario Franceschini.

Pfeijffer zegt dat in zijn roman zowel elementen van fictie als werkelijkheid zitten. Ook stelt hij dat hij nooit de eer heeft gehad om Paola Marini persoonlijk te ontmoeten.