Nieuws/Binnenland
3568557
Binnenland

Premier haalt uit naar spotje: ’Bagger’

SP past Hans Brusselmans-video aan: Rutte wordt Jetten

De beeltenis van Ruben L. Oppenheimer en Mirjam Vissers (links) is vervangen door een nieuwe versie.

De beeltenis van Ruben L. Oppenheimer en Mirjam Vissers (links) is vervangen door een nieuwe versie.

Den Haag - UPDATE 17.10 UUR - De SP heeft het campagnefilmpje offline gehaald en een nieuwe versie gelanceerd. Daarin is een speciale plek voor Rob Jetten ingeruimd. Columnist Ruben L. Oppenheimer was boos over het gebruik van een van zijn cartoons, die zonder toestemming in de video was verwerkt.

De beeltenis van Ruben L. Oppenheimer en Mirjam Vissers (links) is vervangen door een nieuwe versie.

De beeltenis van Ruben L. Oppenheimer en Mirjam Vissers (links) is vervangen door een nieuwe versie.

In de oude video waarin Frans Timmermans op de hak wordt genomen, kwam een trekpop voor die identiek was aan een cartoon die Ruben L. Oppenheimer ooit maakte van minister Ivo Opstelten. Op het lichaam van de trekpop was het hoofd van Mark Rutte geplakt, afkomstig uit een spotprent van collega-cartoonist Mirjam Vissers. De ’mengeling’ van deze twee cartoons hing aan een touwtje waarmee Hans Brusselmans de wc doortrekt (zie foto onder).

Oppenheimer eiste dat de video offline werd gehaald. „Ik ben journalist, ik ben onpartijdig. Ik teken over zowel Baudet als de SP. Maar door deze actie van de SP word ik weer overspoeld door berichtjes van mensen die mij als ’linkse rat’ wegzetten.”

De SP heeft nu de ’Rutte-trekpop’ vervangen door een ander model met het hoofd van D66-voorman Rob Jetten. „Beste Rob, nu jij de Europese superstaat in de grondwet wilt vastleggen en net als ik maling hebt aan de boerenpummels, verdien jij een plek in mijn campagnespot. Groet, Hans Brusselmans”, staat erbij.

Bekijk hieronder de nieuwe video. Tekst loopt verder.

SP-voorzitter Ron Meyer verdedigt het filmpje ondertussen als „aanval op de macht.” Timmermans is het gezicht van die Europese macht. Hij is niet links, aldus Meyer. „Timmermans wil baas van de commissie worden, wij willen die commissie afschaffen.”

Kritiek Rutte

Het campagnefilmpje valt bij premier Rutte niet in de smaak, zo vertelde hij op de wekelijkse persconferentie. Rutte noemt het ’bagger’ en ’vreselijk flauw’. De premier verwacht dat het spotje de SP stemmen gaat kosten en de PvdA juist stemmen oplevert. Dat PvdA-eurocommissaris Timmermans er niet op heeft gereageerd vindt hij verstandig.

Op sociale media zijn sinds de lancering van het verkiezingsfilmpje ook veel positieve reacties te vinden. Velen vinden het spotje grappig en juist erg treffend.

Het filmpje draait om de hoofdpersoon Hans Brusselmans, die met zijn grijze stoppelbaard en doorzichtige brilmontuur, wel heel erg veel weg heeft van Frans Timmermans. In zijn villa aanbidt hij schilderijen van EU-kopstukken, gooit hij lachend referendumstukken in de haard, schrokt hij een taartje met de Nederlandse vlag naar binnen en speelt hij met door hem EU-blauwe geschilderde legertanks.

Tweespalt

Binnen de SP twijfelt men nog over de campagnestunt. Diverse afdelingen, waaronder Oss, nemen er openlijk afstand van. Ze vinden het een brug te ver, omdat de aanval te veel op de man zou zijn. Ook is er kritiek dat de SP de pijlen op een linkse partij richt. Beter zou het zijn om een rechtse opponent op de korrel te nemen.