Nieuws/Binnenland
3569603
Binnenland

CDA-kiezer wil dat Buma plaatsmaakt voor Hoekstra of De Jonge

Wopke Hoekstra geldt als favoriet.

Wopke Hoekstra geldt als favoriet.

DEN HAAG - CDA-kiezers willen dat voorman Sybrand Buma voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen het veld ruimt. Dat blijkt volgens EenVandaag uit een peiling onder aanhangers van de christendemocraten. Favoriete opvolger is voorlopig minister van Financiën Wopke Hoekstra.

Wopke Hoekstra geldt als favoriet.

Wopke Hoekstra geldt als favoriet.

Buma voert het CDA in de Kamer aan sinds de zware verkiezingsnederlaag van 2010 en werd vervolgens partijleider en lijsttrekker. De partij krabbelde wat op, maar blijft ver verwijderd van de zetelaantallen van weleer. Verschillende media melden dat de Fries Buma, die veel collega-partijleiders de afgelopen jaren het stokje al zag overdragen, ook broedt op een afscheid van het Binnenhof en burgemeester van Leeuwarden zou willen worden. De Leeuwardense raad kiest donderdag een nieuwe burgervader.

De CDA-kiezers die EenVandaag heeft ondervraagd zijn tevreden over Buma, maar vinden het tijd dat een nieuw gezicht een kans krijgt. Hoekstra heeft de voorkeur van vier op de tien ondervraagden, vicepremier Hugo de Jonge die van drie op de tien. Staatssecretaris Mona Keijzer en Kamerlid Madeleine van Toorenburg genieten minder steun.

Hoekstra is onder CDA-leden nog veel duidelijker favoriet, peilde EenVandaag. Van hen zou 60 procent voor de minister van Financiën kiezen.