Nieuws/Buitenland
357416136
Buitenland

Britse minister treedt af om fraude met coronasteun

Theodore Agnew (r).

Theodore Agnew (r).

LONDEN - De Britse minister voor kabinetszaken Theodore Agnew is afgetreden uit protest tegen de manier waarop de regering van premier Boris Johnson omgaat met fraude bij coronasteun aan bedrijven. Een van Agnews verantwoordelijkheden was fraudebestrijding.

Theodore Agnew (r).

Theodore Agnew (r).

Vorige week werd bekend dat mogelijk 4,3 miljard pond (5,1 miljard euro) aan ten onrechte verstrekte coronasteun als verloren moet worden beschouwd. In reactie op vragen van de oppositie daarover zei Agnew maandag in het Hogerhuis dat de verantwoordelijke instanties geen enkel toezicht hebben uitgeoefend. Hij voegde daaraan toe dat het ministerie van Financiën „geen kennis of interesse (lijkt) te hebben in de gevolgen van fraude voor onze economie en onze samenleving.”

„Gelet op het feit dat ik de antifraude-minister ben, voelt het enigszins oneerlijk om in die rol aan te blijven als ik niet in staat ben om hem naar behoren te vervullen”, zei Agnew. Hij benadrukte dat zijn aftreden geen aanval is op de premier en hij verontschuldigde zich voor „het ongemak” dat hij veroorzaakt.

Coronabeleid

Premier Johnson ligt onder vuur voor zijn coronabeleid en ook binnen zijn eigen conservatieve partij klinkt steeds meer kritiek op hem. Ook kampt Johnson met beschuldigingen dat hij en zijn medewerkers herhaaldelijk de coronaregels hebben overtreden. Maandag meldde de Britse zender ITV dat de premier tijdens de eerste lockdown in 2020 een verjaardagsfeestje hield in zijn ambtswoning Downing Street 10, terwijl dat volgens de coronaregels niet was toegestaan.

Op het feestje, waar volgens ITV dertig mensen aanwezig waren, kreeg Johnson taart en werd hij toegezongen. Volgens Johnsons woordvoerder was er geen feest, maar ging het slechts om een korte bijeenkomst om de premier te feliciteren. Johnson zou er maar tien minuten zijn geweest.

Deze week wordt het rapport van topambtenaar Sue Gray verwacht, die de mogelijke overtredingen van de coronaregels door Johnson en zijn entourage onderzocht. Het onderzoek naar illegale borrels tijdens de lockdown in Johnsons ambtswoning zal ook onthullingen bevatten over feestjes in zijn eigen appartement, meldde The Sunday Times zondag.