Nieuws/Buitenland
357657702
Buitenland

Noord-Korea wil geen overleg en stuurt meer troepen naar de grens

De spanning loopt op bij de grens.

De spanning loopt op bij de grens.

SEOUL - Noord-Korea heeft het aanbod van Zuid-Korea dat speciale gezanten wilde sturen om de spanningen te verminderen afgeslagen. Het land heeft daartegenover juist aangekondigd om militairen weer te stationeren in de gedemilitariseerde zone. Ook komen er weer militaire oefeningen.

De spanning loopt op bij de grens.

De spanning loopt op bij de grens.

De aankondigingen door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA kwamen een dag nadat Noord-Korea het verbindingskantoor op de grens tussen beide landen had opgeblazen. Dat heeft het land gedaan omdat de Zuid-Koreaanse autoriteiten van plan zouden zijn om „vijandige handelingen” tegen het buurland uit te voeren. Noord-Korea is kwaad omdat Zuid-Korea niet de activisten heeft gestopt die met ballonnen pamfletten uitstrooien boven het zuiden van de stalinistisch geregeerde staat. In die pamfletten wordt kritiek geuit op Kim en zijn regering.

’Tactloos’

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in had aangeboden om zijn veiligheidsadviseur en inlichtingenchef als speciale gezanten te sturen. Maar Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, had het „tactloze en snode voorstel” botweg afgewezen. „Een oplossing van de huidige crisis tussen Noord en Zuid, veroorzaakt door de incompetentie en onverantwoordelijkheid van de Zuid-Koreaanse autoriteiten is onmogelijk en kan alleen bereikt worden als de juiste prijs ervoor is betaald”, meldde KCNA.

Kim Yo-jong haalde ook flink uit naar president Moon, volgens een andere verklaring van KCNA. Moon zou gefaald hebben bij het implementeren van alle afspraken die in 2018 waren gemaakt.

Het kantoor van de president van Zuid-Korea liet weten dat de kritiek op Moon bot en gevoelloos was en het opgebouwde vertrouwen tussen de beide leiders schaadde. In reactie op het vernietigen van het verbindingskantoor zei Zuid-Korea dat het geen onredelijk gedrag van Noord-Korea meer zal accepteren.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd