Nieuws/Buitenland
3576886
Buitenland

May's Conservatieven zakken naar vijfde plek

LONDEN - De Conservatieven van de Britse premier Theresa May kelderen volgens de laatste opiniepeilingen naar de vijfde plaats in de aanloop naar de Europese verkiezingen van 23 mei. De Conservative Party blijft steken op slechts 10 procent, terwijl de Brexit Party van Nigel Farage ruim aan de leiding gaat met 34 procent, een stijging met 4 procentpunt, blijkt uit een peiling van The Times.

Oppositiepartij Labour daalt 5 procentpunten tot 16 procent. Twee partijen die in de Europese Unie willen blijven, de Liberaal-Democraten en de Groenen, staan op respectievelijk 15 procent en 11 procent.

De wegvallende steun voor de Conservatieven vergroot de druk op May om een datum voor haar vertrek vast te stellen. Conservatieve parlementariërs willen dat May deze week haar vertrekplannen uiteenzet.

,,We zijn verraden, niet alleen door de Conservatieven, Labour heeft hetzelfde gedaan'', verklaart Farage de opmars van zijn pro-brexitpartij. ,,Als de Brexit-partij er over een paar weken als beste uitkomt, moeten we een plaats hebben aan de onderhandelingstafel met de regering om onze strategie vorm te geven.''

Bijna drie jaar nadat het Verenigd Koninkrijk met 52 tegen 48 procent voor het verlaten van de Europese Unie stemde, is er nog steeds geen overeenstemming tussen Britse politici over wanneer, hoe of zelfs of een brexit zou moeten plaatsvinden.

Het Verenigd Koninkrijk zou op 29 maart de Europese Unie verlaten, maar het lukte May niet haar echtscheidingsakkoord door het parlement te loodsen. Ze praat nu met Labour onder leiding van de socialist Jeremy Corbyn in een poging om zijn steun te krijgen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop