Nieuws/Binnenland
3579143
Binnenland

Oppositie woest: „Kun je kraken nog beter aanmoedigen?”

Krakers vrijgesproken na geblunder Amsterdam

Bewoners van het ADM-terrein voor de rechtbank van Amsterdam.

Bewoners van het ADM-terrein voor de rechtbank van Amsterdam.

Amsterdam - Alle acht krakers die werden aangehouden omdat zij zich verzetten tijdens de ontruiming van het ADM-terrein in het Amsterdamse Westelijk Havengebied zijn vrijgesproken door de rechtbank na geblunder door de gemeente Amsterdam en het Openbaar Ministerie. Die zetten namelijk gemeentelijke handhavers in om het krakersnest te ontruimen. Die zijn daar echter helemaal niet toe bevoegd.

Bewoners van het ADM-terrein voor de rechtbank van Amsterdam.

Bewoners van het ADM-terrein voor de rechtbank van Amsterdam.

Het OM eiste twee weken geleden tegen zes krakers een geldboete van 200 euro. Tegen twee anderen vier dagen cel. Maar volgens de rechters ontbreekt in de juridische dossiers informatie om te kunnen toetsen of de aanhoudingen wel volgens de wettelijke regels zijn verricht. Een proces-verbaal waarin de bevindingen van handhavers zouden zijn opgenomen is nooit bij de processtukken gevoegd. „Daarom kan op basis hiervan niet worden geconcludeerd dat een toezichthouder specifiek verdachte heeft bevolen of gevorderd het terrein te verlaten.”

De rechters maken gehakt van de handelwijze van de gemeente op 7 januari, toen het kraakterrein werd ontmanteld door boa’s en wat politieagenten. Volgens de rechters hebben gemeentelijke handhavers geen bevoegdheid om bij een ontruiming te bevelen of te vorderen dat mensen vertrekken. De juiste weg was om met behulp van een deurwaarder de ontruiming aan te kondigen. Als er geen gehoor aan die oproep wordt gegeven, had die de hulp van de politie kunnen inroepen. „In dat geval handelden de ambtenaren van de politie bij de uitvoering van de ontruiming dan ook op basis van een wettelijk voorschrift.”

De VVD, Forum voor Democratie en CDA in de Amsterdamse gemeenteraad zijn woest dat de krakers straf ontlopen door de werkwijze van burgemeester Halsema, die de leiding over de ontruiming had. Poot vindt dat de politie in alle gevallen voortaan moet worden ingezet. „Dit kan een volgende keer niet meer gebeuren. Er moet gewoon politie worden ingezet.”

Plank mis

Annabel Nanninga van FvD noem het ’volstrekt onverantwoord en een klap in het gezicht van de rechtstaat’. „De burgemeester ronkte van trots over de ontruiming met ’lege ME-busjes’ en liet zich voorstaan op het feit dat er geen geweld was gebruikt. Zij bleek de plank totaal mis te slaan toen er molotovs op het terrein bleken te zijn. En nu blijkt nog eens dat er door haar falend toepassen van handhaving en diensten, er niemand ook maar een boete zal krijgen voor het bezetten en barricaderen van het terrein, 20 jaar lang. Wat ons betreft zijn er na dit opzichtige mislukken van handhaving twee opties: het is bewust of het is ondeskundig.”

CDA’er Diederik Boomsma is eveneens verbolgen: „Hoe kan dit? Het zou toch bekend moeten zijn of een boa die bevoegdheid heeft? Wist men dat dan niet? Wat een blamage dit. Kun je kraken nog beter aanmoedigen?”

Het ADM-terrein werd 21 jaar geleden gekraakt. De Raad van State bepaalde vorig jaar al dat de ongeveer 130 krakers weg moesten van het 45 hectare grote terrein. Ze hadden tot eerste kerstdag de tijd om te vertrekken, maar niet iedereen deed dat. Daarop besloot de gemeente het terrein op 7 januari te ontruimen.