Nieuws/Binnenland
3579154
Binnenland

Wijkagent heeft geen zin in melding van ’gefrituurde jongere’

Met hoogspanning spelende jongere meldt zich

De vermoedelijke locatie is de Almeloseweg in Vriezenveen.

De vermoedelijke locatie is de Almeloseweg in Vriezenveen.

VRIEZENVEEN - De jongen die dit weekend een levensgevaarlijke actie uithaalde bij een hoogspanningsmast en daarbij door een andere jongere werd gefilmd, heeft zich inmiddels bij de politie gemeld. Het gaat om een 14-jarige inwoner van Vriezenveen, aldus politiewoordvoerder Chantal Westerhoff.

De vermoedelijke locatie is de Almeloseweg in Vriezenveen.

De vermoedelijke locatie is de Almeloseweg in Vriezenveen.

Op het fietspad langs de Almeloseweg in Vriezenveen zijn de sporen nog zichtbaar van de plotse stroomstoot die de jongen veroorzaakte door een voorwerp richting de relatief laaghangende hoogspanningskabel te gooien. De daaropvolgende flits, die aan een bliksemschicht doet denken, mist hem vervolgens op een haar na.

Een wijkagent die de videobeelden al snel na het gebeuren via-via ontving, spreekt van een ongehoord gevaarlijke situatie. Volgens hem had niet alleen de veroorzaker, maar ook de omstanders geëlektrocuteerd kunnen worden. “Ik zit niet te wachten op een dergelijke melding, dus dat iemand door zoiets stoms als het ware ‘gefrituurd’ op het asfalt ligt.”

Netbeheerder TenneT is voornemens aangifte te doen tegen de jonge waaghals. “Ze hebben vermoedelijk niet geweten wat ze zouden veroorzaken”, doelt woordvoerster Franscé Verdeuzeldonk op het groepje jongeren dat erbij betrokken was. “Als het raak was geweest, dus als hij geraakt was door die stroomstoot vanuit de kabel, dan is het zo goed als zeker dodelijk.”

Volgens haar is het een uniek voorval. “Het is bij ons nog niet eerder voorgekomen dat er op deze manier met onze spullen wordt omgegaan. Natuurlijk weleens een stroomhuisje of kabel die op één of andere manier stuk gaat, maar nog nooit zo. Ik hoop ook dat het hier bij blijft, want dit is totaal onverantwoord.”

Het is onbekend of er iets beschadigd is aan de hoogspanningskabel of -mast. De politie geeft aan op korte termijn een hartig woordje met de jongen te gaan spreken.

Netbeheerder TenneT is voornemens aangifte te doen. Het is onbekend of er iets beschadigd is aan de hoogspanningskabel of -mast.