Nieuws/Binnenland
3582454
Binnenland

’Varkenspest heerst in grote delen Europa’

Vrees dat varkens geruimd moeten worden na actie Boxtel

DEN HAAG - De bezettingsactie van een varkensbedijf in Boxtel is „volstrekt onacceptabel en afkeurenswaardig”, zegt Wim Bens, voorzitter van Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), in een interview met het Brabants Dagblad. Hij maakt zich zorgen over de gezondheid van de dieren.

„Dit kan niet, dit willen we niet en dit mag nooit meer gebeuren”, zegt de topman van de boerenorganisatie.

Hij zegt zich zorgen te maken over het welzijn van de dieren. „Dit veroorzaakt veel onrust onder de dieren en de boeren, maar nog veel erger is het gevaar op mogelijke ziektes.” Hij stelt dat de varkenspest die in grote delen in Europa heerst, verspreid kan worden door de actievoerders.

Dierenrechtenactivisten kijken uit de deur van de stal die ze bezet hebben. Tientallen activisten van ÔMeat the VictimsÕ houden maandag in Boxtel een varkensfokkerij bezet.

Dierenrechtenactivisten kijken uit de deur van de stal die ze bezet hebben. Tientallen activisten van ÔMeat the VictimsÕ houden maandag in Boxtel een varkensfokkerij bezet.

Besmettingsgevaar

„Varkensboeren doen alles om besmettingen buiten de deur te houden met schone laarzen, kleding en sluizen en dan komen er in een keer mensen binnen uit ik weet niet waar.”

Bens vreest dat er uit voorzorg dieren geruimd moeten worden. „Dat zou wel een heel erg trieste balans zijn van deze actie.”

Animal Rights: vrees absurd

Erwin Vermeulen van Animal Rights noemt die vrees absurd. „Het is een argument om dit soort acties onmogelijk te maken. Het is hetzelfde als dat je tegen je kind zegt: je mag maar op één speelplaats spelen, anders ga je dood. De veeboeren manoeuvreren zich in een slachtofferrol, terwijl de enige slachtoffers in dit verhaal de dieren zijn.”

Animal Rights was overigens niet betrokken bij de actie bij een varkenshouderij in Boxtel maandag. „Deze actie was niet onze eerste keuze geweest. Wat wel heel duidelijk is gemaakt is dat het geweld en de diepe haat niet bij vreedzame actievoerders moet worden gezocht, maar bij de mensen die het uitbuiten van dieren steunen”, stelt Vermeulen.