Nieuws/Binnenland
358316
Binnenland

Na monsterorkaan Irma

‘Nog ruim 200 vermisten op Sint-Maarten’

PHILIPSBURG - Er zijn op Sint-Maarten nog altijd meer dan tweehonderd vermisten na de monsterorkaan Irma. Dat wordt bevestigd door het Rode Kruis. ,,We proberen contact te krijgen met familieleden of ze al gevonden zijn. Zo niet, dan gaan we actief zoeken”, zegt woordvoerster Iris van Deinse.

De lijst was volgens haar langer, ,,Afgelopen dagen hebben we veel mensen levend teruggevonden. Het blijkt dat ze bijvoorbeeld in afgelegen gebieden zaten zonder communicatiemiddelen. Of ze hebben contact gehad met hun dierbaren zonder zich af te melden. Het kan ook zijn dat ze het eiland hebben verlaten.”

Het Rode Kruis kan niet bevestigen dat er ,,tientallen onherkenbare stoffelijke overschotten uit de lagune zijn opgevist”, zoals diverse bronnen op Sint-Maarten melden. Het officiële dodental door Irma staat volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken nog steeds op vier. Het totaal aantal gewonden is onbekend.

’90 procent huizen beschadigd’

De situatie op Sint-Maarten is volgens Van Deinse iets verbeterd, omdat er constant voedsel, water en dekzeilen worden uitgedeeld. ,,En de orde keert terug. We richten ook meerdere opvangcentra in, want zo’n 90 procent van alle huizen is beschadigd, een derde is totaal verwoest. Overal losliggend puin, afval en troep. Dat moet snel opgeruimd worden. Verder is het een kwestie van overleven.”

De naderende orkaan Maria baart volgens haar extra zorgen, omdat er weer een harde wind en bakken regen worden verwacht. Overstromingen zijn volgens ingewijden nu een gevaar. Ook de communicatie zal weer slechter worden. Het oog van Maria met er omheen de grootste krachten blijft wel op gepaste afstand.

’Maria nieuwe ramp’

,,Al zou Maria slechts kracht 2 of 3 hebben in plaats van 5+ zoals Irma, dan nog dreigt een nieuwe ramp. De weerstand van bewoners is verdwenen, de infrastructuur is zeer kwetsbaar. Daarnaast zijn we bang voor het uitbreken van besmettelijke ziekten. Nee, het ziet er niet rooskleurig uit. Dat voor Irma pas laat de noodtoestand is uitgeroepen, is een enorme blunder”, vindt de lokale advocaat Lucas Berman.

Hoewel de openlijke plunderingen voorbij zijn, wordt er volgens hem op grote schaal ingebroken. ,,De politie heeft geen materieel genoeg om in te grijpen en te surveilleren. Zo rijden er nauwelijks auto’s. We helpen waar we kunnen”, aldus Berman.

Vermiste Koos (82) terecht

Van Deinse vertelt over de 82-jarige Koos die dagen vermist was. ,,Zijn familie was doodongerust. Belletjes gaven geen gehoor. Het Rode Kruis kwam gisteren met het verlossende woord: Koos is oké. Hij sliep in zijn auto naast zijn kapot geblazen huis, zijn mobieltje deed het niet meer. Hij kon zichzelf redden.”