Nieuws/Buitenland
359292536
Buitenland

Lege auto's EU-parlementariërs naar Straatsburg

Brussel - Een groot deel van de 120 dienstauto’s die elke maand voor een zitting van het Europees Parlement van Brussel naar Straatsburg rijden, is leeg.

Sterker nog, de auto wordt maar voor een ritje gebruikt: als de parlementariër die de tocht heeft gevlogen, van het vliegveld van Straatsburg naar het parlement aldaar wordt gereden.

Dat heeft een woordvoerster van het parlement bevestigd aan het Duitse nieuwsagentschap dpa.

Leeg heen en weer

Maandelijks reist het hele circus voor een paar dagen 450 kilometer naar het Franse Straatsburg. Dat is ruim vier uur rijden. Slechts enkele van de 751 Europese parlementsleden maken van de gelegenheid gebruik om met de auto naar Straatsburg te reizen. Afgelopen november gebeurde dat maar 25 maal. Bij andere gelegenheden reden de chauffeurs ook in verder lege auto’s heen en weer.

Een woordvoerster van het Europees Parlement verdedigt de werkwijze. Tegen Belga zegt ze dat het “in het belang van goed financieel beheer” niet raadzaam is om wagens permanent in Straatsburg te stationeren.

De maandelijks volksverhuizingen tussen Brussel en Straatsburg lokt al lange tijd kritiek uit. De operatie is duur en weinig milieuvriendelijk, terwijl aan de andere kant de EU de landen allerlei strenge regels oplegt.

De woordvoerster van het Parlement benadrukt dat de auto’s die leeg heen en weer rijden ’ meestal elektrische of hybride’ zijn.

Een taxi-rit van de luchthaven van Straatsburg naar het parlement duurt een kleine twintig minuten en kost ruim dertig euro. Met het OV kost een ritje ruim vier euro.