Nieuws/Buitenland
359539801
Buitenland

Kon niet alleen thuisblijven

Eerste slachtoffer van schietpartij Chicago geïdentificeerd: Nicolas (76) wilde eigenlijk niet mee naar parade

Nicolas Toledo

Nicolas Toledo

In de Verenigde Staten is het eerste slachtoffer van de schietpartij in Highland Park, nabij Chicago, geïdentificeerd: Nicolas Toledo, een 76-jarige man die eigenlijk niet mee wilde naar de parade ter ere van de nationale feestdag, maar door zijn familie werd meegenomen omdat hij niet alleen thuis kon blijven.

Nicolas Toledo

Nicolas Toledo

De familie van Nicolas Toledo wilde absoluut wél naar de parade: het was een familietraditie. Ze hadden de avond ervoor zelfs al stoelen naast het parcours gezet zodat ze zeker een goede plaats zouden hebben. Nicolas zelf had naar verluidt eigenlijk geen zin in de festiviteiten, maar de man had voltijds hulp nodig, en werd dus meegenomen. Een noodlottig besluit: de man zat in zijn rolstoel – tussen zijn zoon en een neef – toen de kogels plots in het rond vlogen.

„We waren allemaal in shock”, vertelt zijn kleindochter Xochil aan de New York Times. „We dachten eerst dat het allemaal onderdeel was van de parade. Maar toen beseften we dat onze opa geraakt was.” „We wierpen ons allemaal op de grond”, aldus zijn dochter Josefina. „Maar voor mijn vader was dat moeilijk, hij was niet goed te been. Hij werd geraakt in de rug en in het hoofd.” „We zagen bloed, alles was op ons gespetterd”, vertelt zijn kleindochter.

Onlangs verhuisd naar Highland Park

Nicolas werd geraakt door drie kogels en overleed ter plekke. Zijn zoon en de vriend van zijn kleindochter werden ook geraakt door kogels, maar hun verwondingen zijn volgens de familie niet levensbedreigend.

Toledo had volgens zijn familie zowel de Amerikaanse als de Mexicaanse nationaliteit, en verhuisde een paar keer tussen beide landen. Hij was een paar maanden geleden op aandringen van familieleden bij hen in Highland Park komen wonen: hij leed aan een reeks medische aandoeningen, als gevolg van een auto-ongeluk een paar jaar geleden. „We brachten hem hierheen zodat hij een beter leven zou kunnen leiden”, aldus zijn kleindochter. „Zijn zonen wilden voor hem zorgen, ze wilden meer in zijn leven zijn. En dan gebeurt dit.”

Er is voorlopig weinig bekend over de vijf andere dodelijke slachtoffers. Het zou uitsluitend gaan om volwassenen, aldus de lijkschouwer