Nieuws/Buitenland
3597510
Buitenland

Onpopulaire burgemeester New York wil president worden

Bill de Blasio presidentskandidaat Democraten

Bill De Blasio.

Bill De Blasio.

NEW YORK - Voorlopig lijkt hij alleen op de stemmen te kunnen rekenen van New Yorkers die van hem af willen. Maar toch gaat hij het proberen: de burgemeester van New York Bill de Blasio mengt zich in de strijd om het presidentschap. Hij zal moeten vechten om aandacht: De Blasio is kandidaat nummer 23 bij de Democraten.

Bill De Blasio.

Bill De Blasio.

De burgemeester van New York is aan zijn tweede termijn bezig. Sinds 2014 zet hij zich in voor zaken als kinderopvang, het terugbrengen van co2-uitstoot en het recyclen van plastic. Dat hij voor een links beleid staat, steekt hij niet onder stoelen of banken. „Er is genoeg geld in dit land. Het is alleen in de verkeerde handen.”

Problemen

Maar in New York is De Blasio niet bepaald populair. De stad heeft problemen met sociale woningen, daklozen, en de metro is hopeloos overbelast en verouderd. In een peiling gaf bijna 80 % van de New Yorkers aan dat De Blasio zich niet kandidaat moet stellen. De tabloid New York Post had de presidentiële ambities van de burgemeester op de voorpagina met daarbij een foto van mensen die daar hard om moeten lachen.

De Blasio ging meteen de confrontatie aan met zijn voormalig stadgenoot president Trump. Hij had zelfs al een bijnaam klaar. „Donald Trump bedondert Amerika. Ik noem hem daarom ’Con Don’ (Bedonder Don, red.). Elke New Yorker kent zijn trucjes.” Trump tweette meteen een reactie: „Hij is een mislukking. Maar als je houdt van hoge belastingen en misdaad, dan is hij je man. NYC HAAT HEM!”

Er moet nog veel gebeuren wil Bill de Blasio een serieuze kanshebber worden. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat een in New York niet erg populaire kandidaat het toch ver schopt.