Nieuws/Binnenland
360134
Binnenland

Armsten gecompenseerd

Eigen risico en zorgpremie omhoog

Den Haag - De zorguitgaven zullen volgend jaar opnieuw stijgen. En veel Nederlanders gaan dat voelen in hun portemonnee. Zowel het eigen risico als de zorgpremie gaan omhoog. De laagste inkomens worden voor de prijsstijgingen gecompenseerd.

Minister Schippers (Volksgezondheid) laat in de Prinsjesdagstukken weten dat het eigen risico volgend jaar zal klimmen van 385 naar 400 euro. De kans is nihil dat de formerende partijen daar nog een stokje voor kunnen steken, zei de VVD-bewindsvrouw begin deze maand. Voor zoiets is volgens haar een complexe wetswijziging nodig die vóór 1 oktober moet zijn ingediend. Schippers ziet dat niet meer gebeuren.

Slinken is optie

Aan de formatietafel kan nog wel worden besloten om het eigen risico in latere jaren nog te laten slinken. CDA en ChristenUnie hadden in hun verkiezingsprogramma staan dat zij minstens 100 euro af wilden halen van het eigen risico, dat nu nog 385 euro is. Van VVD en D66 hoefde dat niet zo nodig. Zij hameren er telkens op dat de zorgkosten nu eenmaal stijgen en dat de samenleving daar linksom of rechtsom voor op zal moeten draaien. Volgens de twee partijen kan het mes wel in het eigen risico worden gezet, maar dan moet òf de zorgpremie, òf de belasting omhoog.

Niet alleen het eigen risico gaat in 2018 de lucht in, dat geldt ook voor basispremie van de zorgverzekering, voorziet het ministerie van Volksgezondheid. Voor dit jaar lag de gemiddelde premie op zo’n 107,50 euro per maand. Verwacht wordt dat het voor volgend jaar met zes euro zal stijgen naar zo’n 113,50 euro.

Lees meer in de papieren Telegraaf van woensdag 20 september.