Nieuws/Buitenland
360170419
Buitenland

Ruzie binnen familie Le Pen in aanloop naar Franse verkiezingen

Marine Le Pen

Marine Le Pen

PARIJS - De prominente nationalistische politica Marine Le Pen heeft een tegenslag te verduren gekregen in aanloop naar naar de Franse presidentsverkiezingen. Haar populaire nicht Marion Maréchal maakt er geen geheim van dat ze overweegt een belangrijke rivaal op rechts te steunen.

Marine Le Pen

Marine Le Pen

Oud-parlementariër Maréchal vertelde de krant Le Parisien dat ze nog niet heeft besloten wie ze gaat steunen bij de verkiezingen van april. Ze sluit niet uit dat ze zich achter de uiterst rechtse Eric Zemmour schaart. Die ontpopte zich als rivaal van tante Marine, die de leider is van het rechtse Rassemblement national.

Le Pen reageerde onthutst op het interview. Ze erkende tegenover CNews het persoonlijk erg moeilijk te hebben met de opstelling van haar uiterst conservatieve nicht. Die is erg populair in sommige rechtse kringen en zou de campagne van Zemmour een nieuwe impuls kunnen geven.

Uit peilingen komt naar voren dat Le Pen momenteel meer kans lijkt te maken om het tot de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te schoppen. Daar zou ze het dan waarschijnlijk moeten opnemen tegen zittend president Emmanuel Macron.

Macron heeft nog niet gezegd of hij zich weer kandidaat stelt, al heeft zijn partij al wel een website online gezet: Avecvous2022.fr. Er zijn interviews te vinden met Franse burgers, zoals een docent en een boer. Op de site moet volgens de partij duidelijk worden dat de zorgen van burgers een centrale plek krijgen in de campagne. Macron wordt er niet bij naam genoemd.

De huidige president zou volgens peilingen ongeveer een kwart van de stemmen krijgen in de eerste verkiezingsronde. Hij moet het daarna in een tweede ronde waarschijnlijk opnemen tegen de centrumrechtse Valérie Pécresse of Le Pen.

Die leider van het Rassemblement national heeft al vaker te maken gehad met familieconflicten. Ze nam in 2011 het partijleiderschap over van haar vader Jean-Marie, die ze enkele jaren later uit de partij gooide. Die heette toen nog Front National. Marine Le Pen wilde een meer gematigde koers varen dan haar vader.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop