Nieuws/Binnenland
3603995
Binnenland

Rutte: ’Een fout, maar niemand heeft dit willen toedekken’

Premier Mark Rutte

Premier Mark Rutte

Den Haag - Premier Rutte gelooft niet dat iemand op het ministerie van Justitie en Veiligheid bewust ernstige asieldelicten heeft willen wegmoffelen.

Premier Mark Rutte

Premier Mark Rutte

„Ik heb geen aanwijzing dat iemand iets heeft willen toedekken, er is een fout gemaakt”, zei Rutte tijdens zijn wekelijkse persmoment. De Telegraaf ontdekte dat in een rapportage van het ministerie ernstige, door de politie geregistreerde asieldelicten, waren verdoezeld onder de vage kop ’overige’. Daaronder vielen moord, doodslag, verkrachting en seksueel misbruik van kinderen, maar het ministerie vond het blijkbaar niet nodig om die delicten expliciet te noemen. Pas na vragen van deze krant werd helder hoe vaak die ernstige delicten voorkomen.

Volgens de premier ontstaat daardoor wel een hele vervelende situatie. „Het hele kabinet baalt er ontzettend van, die delicten moet wel zichtbaar zijn, het was niet bedoeld om dingen te verdoezelen.” De premier maakt zich wel zorgen over het beeld dat daardoor ontstaat. „Je wil draagvlak hebben voor de opvang van echte vluchtelingen.”

Er gaat nog meer informatie naar de Tweede Kamer, nadat staatssecretaris Harbers (Asiel) gisteren al besloot om de tabel die De Telegraaf al van de politie kreeg, alsnog naar de Kamer te sturen. „Alle feiten worden nu op een rij gezet, er volgt een tweede brief”, aldus de premier.