Nieuws/Buitenland
360484
Buitenland

VN-chef geeft Trump hint in kwestie Korea

Antonio Guterres na zijn speech.

Antonio Guterres na zijn speech.

NEW YORK - VN-chef António Guterres heeft dinsdag opgeroepen tot staatsmanschap in de kwestie Noord-Korea. „Het is tijd om te handelen als staatsmannen, want we mogen niet slaapwandelen naar een oorlog”, zei hij. De kritiek leek volgens waarnemers gericht op het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump.

Antonio Guterres na zijn speech.

Antonio Guterres na zijn speech.

Guterres leek Trump ook op klimaatgebied een steek onder water te geven. Hij sprak over de noodzaak het „pad van suïcidale emissies” te verlaten. „We weten tegenwoordig genoeg om in actie te komen. De achterliggende wetenschap staat niet ter discussie”, zei hij.

Trump en secretaris-generaal Guterres spreken deze week allebei voor het eerst de Algemene Vergadering van de VN toe. Beiden kregen hun functie begin dit jaar.

Ex-premier van Portugal Guterres identificeerde in zijn toespraak voor wereldleiders zeven grote uitdagingen waar de wereld in zijn ogen mee wordt geconfronteerd. Het ging onder meer om terrorisme, etnisch geweld in landen als Syrië en Myanmar en cyberaanvallen, die hij bestempelde als „de duistere kant van innovatie.”