Nieuws/Binnenland
3616452
Binnenland

Belgische moskee weert Nederlandse imam

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

AMSTERDAM - Een Marokkaanse moskee in het Vlaamse Houthalen heeft een Ramadanlezing afgeblazen van de Nederlandse imam Said El Mokadmi. Die zou vrijdag een toespraak houden, maar het moskeebestuur heeft hem afgebeld.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

El Mokadmi leidde elf jaar lang het orthodox-islamitisch internaat El Islah bij Lochem. Dat raakte twee jaar geleden in opspraak. Vier ontevreden ouders klaagden dat het personeel de kinderen zou slaan en dat de kinderen tot ’s avonds laat schoonmaakklussen moesten doen. Ook zou er geleerd worden dat het in orde is om te liegen tegen ongelovigen. Mokadmi ontkende de beschuldigingen toen met klem. ,,Er is geen enkel bewijs aangetroffen voor deze flauwekul’’, zegt hij nu ook.

„Via de media vernamen we meer over hem en we stonden versteld van wat we lazen”, zegt moskeebestuurder en Houthalens gemeenteraadslid Hakim Akhim tegen de Belgische krant Het Belag van Limburg. „Dan hoeft het voor ons niet meer. Wij willen een positief imago en zaken zoals dit kunnen we missen als kiespijn. Die lessen hebben wij uit het verleden wel getrokken.”

De kwestie werd aangezwengeld door de Vlaamse ex-moslim en jihadwatcher Peter Velle. Volgens hem is er een tijdens de Ramadanmaand een flinke toevloed van orthodoxe Nederlandse predikers naar België.

„Said El Mokadmi is een moslimextremist met veel invloed”, stelt Velle. „Niet enkel en alleen in Nederland, maar ook in België. Hij is tegen integratie en roept moslims op zich volledig af te zonderen van de ’ongelovigen’ die ’verderfzaaiers’ worden genoemd. Bovendien roept hij op om de meedogenloze sharia te volgen.”

El Mokadmi is het volledig oneens met de aantijgingen. ,,Ik leid geen salafistisch instituut en ben zeker niet ultraorthodox, laat staan extremistisch.’’ Hij meent dat de Belgische regionale moskeekoepel ’kritiekloos meegaat in de hetze’ omdat ze bang zijn voor een negatief imago. ,,Ik vind dat jammer. Ik zou graag willen zien dat moskeebesturen weerbaarder worden gemaakt. Niet alleen om extremisten buiten de deur te houden maar ook om bestand te zijn tegen druk vanuit de media die helaas te weinig verstand hebben van het fenomeen waarover zij wel erg graag schrijven. Als mens en lid van onze samenleving ben ik erg onder de indruk van hetgeen over mij wordt geschreven momenteel. Als mens raakt mij dit behoorlijk.’’