Nieuws/Buitenland
3617973
Buitenland

Alle FPÖ-ministers stappen uit regering

WENEN - De rechts-populistische FPÖ in Oostenrijk trekt al haar ministers terug uit de regering met de ÖVP. Een FPÖ-woordvoerder kondigde die stap aan, kort nadat bondskanselier Sebastian Kurz van de ÖVP had gezegd dat hij de bondspresident gaat voorstellen de minister van Binnenlandse Zaken van de FPÖ, Herbert Kickl, te ontslaan.

Kurz, voorman van de conservatieve ÖVP, maakte zaterdag al bekend dat hij een punt zou zetten achter samenwerking met de FPÖ. Kurz verweet de FPÖ zijn hervormingsplannen te schaden. De druppel was een video uit 2017 waarin de latere vicekanselier Heinz-Christian Strache met een vrouw die Russische investeerder zou zijn, praat over overheidsopdrachten in ruil voor steun bij de verkiezingscampagne. Strache trad zaterdag noodgedwongen af.

Zaterdag stelde Kurz bondspresident Alexander van der Bellen voor vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Van der Bellen zei zondag dat die stembusgang in september wordt gehouden. Tot die tijd zet Kurz vermoedelijk technocraten en topambtenaren op de ministersposten die de PFÖ opgeeft.