Nieuws/Binnenland

Eén verpleegkundige op zestig bewoners

Zorgmedewerkers in Lopik slaken noodkreet

ANP

LOPIK - Medewerkers van zorginstelling AxionContinu in Lopik hebben een noodkreet geslaakt over het chronisch gebrek aan personeel in de nacht. Er zou maar één medewerker op zestig bewoners beschikbaar zijn en de directie weigert naar verluidt een tweede verpleegkundige in te zetten.

ANP

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben de medewerkers ’een zwartboek met schrijnende verhalen’ aan hun management overhandigd. „Ik vraag me af of ze het gaan lezen”, zegt verpleegkundige Marry Langerak tegen RTV Utrecht.

Omdat veel bewoners van het verzorgingstehuis dementerend zijn en fysieke klachten hebben, vindt het personeel het dan ook volstrekt onverantwoord en zelfs gevaarlijk om de begeleiding aan één verpleegkundige over te laten.

Slaapdienst

Volgens Langerak gaat het al tien jaar zo. „Mensen willen en durven eigenlijk niet meer te werken omdat de last op je schouders veel te groot is. Ik ben 27 jaar geleden de zorg ingegaan en toen ging het wel heel anders dan nu.”

De directie zegt daarentegen dat het ’ten koste van de bezetting overdag gaat als er ’s nachts meer mensen worden ingezet’. Wél zegt divisiemanager Adriaan van de Werf de zorgen te delen. Maar volgens hem komt er een zogenoemde slaapdienst, een medewerker die in noodgevallen is op te roepen.

De FNV denkt dat ze bij de instelling niet echt een idee hebben hoe ernstig de situatie is. Een idee van een slaapdienst is geen afdoende oplossing, zegt Bernard Koekoek van de bond.

Bekijk meer van