Nieuws/Binnenland
3618816
Binnenland

Fractie CDA kiest nieuwe voorzitter

Het CDA zoekt een opvolger voor Sybrand Buma.

Het CDA zoekt een opvolger voor Sybrand Buma.

DEN HAAG - Wie wordt de tussenpaus bij het CDA? Die vraag wordt dinsdag beantwoord als de christendemocratische fractie in de Tweede Kamer een nieuwe voorzitter kiest. Dat is nodig omdat Sybrand Buma burgemeester van Leeuwarden wordt. Hij is sinds 2010 fractievoorzitter.

Het CDA zoekt een opvolger voor Sybrand Buma.

Het CDA zoekt een opvolger voor Sybrand Buma.

Namen die de ronde doen zijn die van Kamerleden Pieter Heerma, Madeleine van Toorenburg, Harry van der Molen en Hanke Bruins Slot. Ook worden staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) genoemd. Die laatste zei vrijdag liever op zijn ministerie te blijven.

Pas in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, die uiterlijk in 2021 zullen plaatsvinden, zal het CDA een nieuwe partijleider en lijsttrekker kiezen. De twee belangrijkste namen die voor deze post circuleren zijn Hugo de Jonge, vicepremier en minister van Volksgezondheid, en Wopke Hoekstra, die de baas is op Financiën.

Ook Mona Keijzer lijkt zich warm te lopen. In het radioprogramma Spraakmakers zei ze in maart „absoluut” bereid te zijn Buma op te volgen. „Er staan ook een paar kroonprinsessen te trappelen.” Bij de vorige interne verkiezingen voor het lijsttrekkerschap in 2012 verloor ze de race van Buma.