Nieuws/Binnenland
3619941
Binnenland

Pieter Heerma nieuwe fractievoorzitter CDA

Pieter Heerma (CDA) en Sybrand Buma (CDA)

Pieter Heerma (CDA) en Sybrand Buma (CDA)

Den Haag - Pieter Heerma is gekozen tot nieuwe fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. Sybrand Buma, die de functie sinds 2010 had, wordt namelijk burgemeester van Leeuwarden. Er waren geen tegenkandidaten.

Pieter Heerma (CDA) en Sybrand Buma (CDA)

Pieter Heerma (CDA) en Sybrand Buma (CDA)

De nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer zegt zich niet als de nieuwe lijsttrekker en leider van de partij te zien, maar ’als iemand die het schip moet leiden naar de volgende verkiezingen’.

De verwachting is dat de nieuwe partijleider pas in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 verkozen wordt. Dan kunnen ook ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) meedoen aan een eventuele, interne verkiezing. Op een plek in de Kamer kunnen zij namelijk geen claim doen omdat ze niet op de landelijke lijst stonden, dus fractievoorzitter konden zij niet worden.

De nieuwe fractievoorzitter is daarmee een soort tussenpaus. Zeker is wel dat Heerma de komende tijd een belangrijke functie in de coalitie bekleedt.

De vader van Pieter Heerma, Enneüs Heerma, was in de jaren ’90 ook al fractievoorzitter. Terugkijkend naar die periode zegt hij te weten dat het een ’lastige en zware taak’ is omdat het fractievoorzitterschap ’geen onverdeeld succes’ was.

Buma bracht, nadat de fractie de benoeming vanochtend had afgerond, in herinnering dat Heerma samen met hem de formatie deed. Daardoor kent de nieuwe fractievoorzitter de dossiers goed. Buma vindt dat een voordeel, maar zegt dat hij zich niet heeft bemoeid met de opvolging.

Heerma prees Buma voor de rust die hij heeft teruggebracht in de partij. Hij zegt dat hij in zijn nieuwe functie met het CDA wil ’blijven knokken voor iets meer fatsoen en respect, ook in de Tweede Kamer’.

Kamerlid Madeleine van Toorenburg is ’helemaal trots’ op Heerma. „Hij is een van de archtitecten van dit kabinet”, zegt ze. Of ze het zelf niet had willen worden? „We hebben de beste fractievoorzitter gekozen.”

Kamerlid Pieter Omtzigt, die het proces van de verkiezing begeleidde, zei dat er na een biechtstoelprocedure slechts één kandidaat was overgebleven. Heerma had dus geen tegenkandidaten. Omtzigt prijst de nieuwe fractievoorzitter om zijn rust en noemt hem ’evenwichtig in de coalitie’.

Buma verwacht nog hoogstens enkele weken in Den Haag werkzaam te blijven. Niet te lang, want hij wil zijn opvolger niet voor de voeten lopen.