Nieuws/Binnenland
3622165
Binnenland

„Ik verwacht dat dit mijn laatste debat is”

Staatssecretaris Harbers treedt waarschijnlijk vandaag nog af

Staatssecretaris Mark Harbers na afloop van een persconferentie op het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Staatssecretaris Mark Harbers na afloop van een persconferentie op het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Den Haag - Staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid) treedt waarschijnlijk vandaag nog af vanwege verzwegen cijfers over criminele asielzoekers.

Staatssecretaris Mark Harbers na afloop van een persconferentie op het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Staatssecretaris Mark Harbers na afloop van een persconferentie op het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Die verwachting heeft hij dinsdag uitgesproken tijdens een ingelaste persconferentie op zijn ministerie. „De ernstige feiten waren moeilijk vindbaar. De manier van presenteren was ongelukkig. De cijfers waren wel degelijk gesignaleerd”, zei hij over de verzwegen cijfers over ernstige misdrijven gepleegd door asielzoekers in en rond asielcentra.

Onze verslaggever Valentijn Bartels is bij de persconferentie aanwezig en twittert live mee. Zijn tweets vindt u onderaan dit bericht.

De informatie was wel degelijk bekend op het ministerie, hoewel het departement dagen beweerde dat het tegendeel het geval was. Harbers geeft toe daar politiek verantwoordelijk voor te zijn. „Er is een verkeerde afweging gemaakt. Dat weegt politiek zwaar.”

Er is de afgelopen dagen een reconstructie gemaakt op het ministerie, waaruit blijkt dat er fouten zijn gemaakt waarvoor Harbers verantwoordelijk is. Het is onduidelijk om welke fouten het exact gaat, omdat de reconstructie nog niet openbaar is gemaakt. ,,Op verschillende momenten hebben medewerkers van het ministerie opgemerkt dat de categorisering zoals voorgesteld zou leiden tot vragen en opmerkingen. Die bevindingen hebben echter niet geleid tot aanpassingen in de rapportage’’, aldus de bewindsman.

De staatssecretaris hoopt dat er vandaag nog een debat komt, zodat hij verantwoording kan afleggen en nemen. „Ik verwacht dat dat mijn laatste debat is.” Inmiddels heeft de Tweede Kamer besloten dat het debat vandaag nog plaatsvindt.

’Overige’

Deze krant kwam erachter dat tientallen gevallen van moord/doodslag en zedendelicten onder het kopje ’overige’ waren verstopt en aan de Kamer gestuurd. Daardoor leken ’incidenten’ alleen te gaan over vergrijpen als winkeldiefstal en lichte inbraken.

Premier Rutte zei vrijdag dat hij niet de indruk heeft dat de ernstige cijfers moedwillig onder het tapijt zijn geveegd. Wel viel op dat hij niet voor Harbers in de bres sprong met een felle verdediging, zoals hij dat eerder wel voor andere bewinspersonen deed die onder vuur waren komen te liggen. De cijfers stonden in een rapport dat Harbers naar de Kamer stuurde. Het onjuist of onvolledig informeren van het parlement geldt als politieke doodzonde, waarbij een aftreden meestal onvermijdelijk is.

Bovendien stonden er meer belangrijke gegevens niet in het rapport. Harbers beloofde pas na kritiek bij het Openbaar Ministerie (OM) uit te zoeken wat er met welk door de politie geregistreerd asielmisdrijf is gebeurd, omdat hij daar nu geen enkel zicht op heeft. Die toezegging kwam pas daags nadat De Telegraaf die vragen aan het OM stelde.