Nieuws/Binnenland
362374
Binnenland

Kamer wil opheldering over eigen risico

Gerrit Zalm

Gerrit Zalm

Den Haag - De Tweede Kamer wil opheldering van de formerende partijen over het eigen risico van 2018. Ze hebben informateur Zalm gevraagd of hij daar vóór vanavond antwoord op kan geven.

Gerrit Zalm

Gerrit Zalm

Veel partijen in de Tweede Kamer willen dat het mes wordt gezet in het eigen risico. Nu is dat nog 385 euro. Met Prinsjesdag werd officieel bekend dat dit in 2018 liefst 400 euro wordt.

De formerende partijen zijn de enige die daar nog een stokje voor kunnen steken, maar de tijd daarvoor dringt. Minister Schippers (Volksgezondheid) zei recent dat de deadline daarvoor ligt op 1 oktober. Na die datum is het volgens haar vrijwel niet meer mogelijk om het eigen risico voor 2018 aan te passen.

Formatieproces in de laatste fase

Het is aan informateur Zalm en de formerende partijen of ze ook daadwerkelijk gehoor geven aan het verzoek van de Tweede Kamer. Het formatieproces zit in de laatste fase, maar juist dure ingrepen zoals het omlaag brengen van het eigen risico liggen complex.

Van de formerende partijen hebben CDA en CU eerder aangegeven dat ze het eigen risico met minstens 100 euro willen verlagen. Het Centraal Planbureau berekende eerder dat dit meer dan 1 miljard euro zou kosten.