Nieuws/Binnenland
362483747
Binnenland

Schiphol neemt nog geen maatregelen om coronavirus

SCHIPHOL - Schiphol neemt nog geen bijzondere maatregelen voor reizigers en vliegend personeel vanwege het coronavirus. De reden is dat de luchthaven geen rechtstreekse vluchten heeft van en naar Wuhan, dat geldt als het epicentrum van de virusuitbraak.

„Voor Nederland zijn extra maatregelen op dit moment niet aan de orde”, zegt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Daarbij is het opmeten van de temperatuur van passagiers volgens het RIVM geen effectieve maatregel om vast te stellen of ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat komt doordat er momenteel heel veel mensen met griep rondlopen, met ongeveer dezelfde symptomen.

Het gezondheidsinstituut kijkt uit naar een besluit van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag. Daar wordt overlegd over de vraag of er sprake is van een „medische noodsituatie van internationale zorg.” Dat zou betekenen dat er een internationale aanpak moet komen voor het probleem, zoals eerder gebeurde bij het zikavirus en de ebola-uitbraak.

Londens vliegveld neemt maatregelen

Wereldwijd nemen verscheidene luchthavens maatregelen om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Zo krijgt het Londense vliegveld Heathrow speciale ruimtes voor screening van reizigers die aankomen uit de regio's waar het virus heerst. In Rome en Istanbul worden mensen uit het gebied waar het virus voorkomt naar een speciale quarantaineruimte gebracht. Mogelijke patiënten worden direct naar het ziekenhuis gebracht met een speciale ambulance.

Controle in Rusland aangescherpt

Rusland heeft de controle aangescherpt op alle vliegvelden en bij alle grensovergangen met China. In Australië krijgen passagiers uit het risicogebied informatie over de symptomen van de ziekte. Mensen die denken dat ze het coronavirus hebben opgelopen wordt gevraagd zich te melden. In de Verenigde Staten worden inmiddels op drie luchthavens gescreend op het virus.

Ook op Abu Dhabi International Airport zullen passagiers die vanuit China reizen vanaf donderdag worden gescreend als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. De luchthaven wil met de invoering van de screening „de gezondheid en veiligheid de reizigers waarborgen”, zo meldt de luchthaven op Twitter.

Het aantal mensen bij wie in China het nieuwe coronavirus is vastgesteld, is inmiddels gestegen naar 571. Zeventien mensen in de leeftijd van 48 tot 89 jaar zijn tot dusver aan het virus bezweken.