Nieuws/Binnenland
3626993
Binnenland

Ook als niet nadrukkelijk is geprotesteerd

Onvrijwillige seks bestraft

Den Haag - Met een ’sekswet’ wil het kabinet onvrijwillige seks harder aanpakken. Door de eisen voor bewijs te verlagen, kunnen ook gedwongen seksuele handelingen waartegen niet nadrukkelijk is geprotesteerd, worden bestraft.

Dat stellen ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (Rechtsbescherming) vandaag voor aan de Tweede Kamer, als antwoord op de #Metoo-discussie. Voor twijfelgevallen geldt straks een onderzoeksplicht; er moet bijvoorbeeld worden gevraagd of de ander op dat moment het contact wel prettig vindt en wil doorgaan. Op die manier moet blijken of diegene instemt.

Nu moet er bij aanranding of verkrachting sprake zijn van nadrukkelijk verzet, waardoor slachtoffers die uit paniek ’bevriezen’ lang niet altijd kunnen rekenen op vervolging van hun ongewenste sekspartner. Ook bij die gevallen moet ingrijpen mogelijk worden. „Je bent verantwoordelijk voor je eigen handelen en je moet je bewust zijn van het gedrag van de ander”, aldus Grapperhaus.

Het voorstel gaat minder ver dan in landen als Zweden en Spanje, waar een sekswet is omarmd die voorschrijft dat er voor seks expliciet toestemming moet worden gegeven.