Nieuws/Binnenland
363095738
Binnenland

’Duizenden medische apparaten kwetsbaar voor cybercrime’

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

AMERSFOORT - De beveiliging in Nederland van ruim 2000 medische apparaten, zoals ventilatiesystemen, bloeddrukmeters en infuuspompen, is kwetsbaar. Dat meldt het expertisecentrum voor cyberbeveiliging in de zorg, Z-CERT. Kwaadwillenden kunnen de apparaten mogelijk digitaal overnemen en uitzetten.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Het onderzoeksbureau Forescout ontdekte kwetsbaarheden in de software van Nucleus NET, die onder meer gebruikt wordt in medische apparatuur van Siemens. Onderzoekers bootsten een cyberaanval na, waarmee ze de controle over een ventilatiesysteem en een smart lamp in een operatiekamer konden overnemen. De apparaten konden vervolgens worden uitgezet. In totaal zijn er 5500 apparaten gevonden met deze software, waarvan er 2233 gebruikt worden in de Nederlandse zorg.

Zorginstanties hebben van Z-CERT het advies gekregen contact op te nemen met hun leveranciers. Volgens Siemens is er een beveiligingsupdate beschikbaar. Het expertisecentrum zegt de situatie verder in de gaten te houden en te onderzoeken wat de mogelijke impact is van de kwetsbaarheden op de Nederlandse zorgsector.