Nieuws/Binnenland
3633561
Binnenland

’Jaarlijks zeven tot acht Nederlandse doden’

Hartklep fataal door foute maat

AMSTERDAM - Fouten met de maat van geïmplanteerde hartkleppen kosten elk jaar in Nederland zeven tot acht hartpatiënten het leven. Dat zegt hoogleraar hart- en longchirurgie professor Tjark Ebels van het Amsterdam UMC.

Hij baseert zich op een analyse van 70 hartklepstudies door de Universiteit van Quebec. Bovendien zijn enkele tientallen ’tweede operaties’ nodig om niet-passende hartkleppen te vervangen en patiënten van aanhoudende of inmiddels verergerde gezondheidsproblemen te verlossen.

De missers in de maatvoering van nieuwe klepprothesen ontstaan volgens Ebels door te ’gunstige’ vermeldingen op verpakkingsetiketten van kunstmatige hartkleppen. „Als chirurg – met de patiënt onder anesthesie al op de operatietafel – heb je niet de tijd om eerst die nieuwe klep uit die doos te gaan nameten. De praktijk is: klep pakken en implanteren!”

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het RIVM zijn op de hoogte van deze mismatches. Fabrikanten van hartklepprothesen laten weten uniforme maatvoeringen op de verpakking te overwegen.