Nieuws/Binnenland
363455586
Binnenland

Verwaarloosde dieren bij boerderij weggehaald: proces-verbaal tegen baasjes

ALKMAAR - Vier alpaca’s, drie paarden, twee shetlandpony’s en twee hangbuikzwijnen zijn dinsdag op een zorgboerderij in de gemeente Alkmaar aangetroffen in zulke slechte leefomstandigheden dat ze in beslag zijn genomen. Dat melden de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De leefomstandigheden lieten „ernstig te wensen over”, aldus de NVWA. Veel dieren stonden tot aan hun knieën in de uitwerpselen of de modder. Ook was er weinig tot geen voer voor de dieren. Tegen de eigenaren is proces-verbaal opgemaakt.

Inspecteurs van de NVWA vonden achter een loods twee hangbuikzwijntjes die niet geregistreerd waren en geen hygiënisch onderkomen hadden. De drie paarden en twee shetlandpony’s bleken verwaarloosd. Ze hadden niet genoeg voedsel en geen beschut onderdak. Ook de alpaca’s zagen er niet verzorgd uit.

Broodnodige zorg

De dieren zijn door een dierenarts gecontroleerd en worden opgevangen op een adres „waar zij de zorg krijgen die zij nodig hebben”, aldus de politie.

De gezamenlijke actie, waar ook bouw- en woningtoezicht van de gemeente Alkmaar, de omgevingsdienst en het hoogheemraadschap bij betrokken waren, volgde op eerdere controles op dezelfde locatie. Ook toen werden er misstanden aangetroffen. De verschillende partijen gaan verder met hun onderzoek naar de boerderij.