Nieuws/Buitenland
364349
Buitenland

Topman Franse Front National stapt uit partij

PARIJS - Een topman van de Franse populistische partij Front National (FN), Florian Philippot, heeft de partij naar eigen zeggen verlaten. Philippot was jarenlang de rechterhand van partijleider Marine Le Pen en vicevoorzitter van het FN.

Le Pen had Philippot van zijn taken ontheven, omdat die weigerde afstand te nemen van een vereniging, Les Patriotes, die hij binnen het front had opgericht na de verkiezingsnederlaag in mei. Philippot zei woensdagavond tegen Franse media dat hij niet met zich laat spotten en de partij de rug toekeert.

Les Patriotes, een 'partij binnen de partij' ,droeg bij aan de ruzie in het front over de vraag waarom de verkiezingen dit jaar zo teleurstellend zijn verlopen. Philippots Les Patriotes heeft zich voornamelijk gepresenteerd als een een soort denktank die tegen de euro ageert.

Tal van partijleden denken dat Philippots adviezen aan Le Pen voor de campagnes in 2012 en voor de verkiezingen in 2017 veel stemmers ervan hebben weerhouden voor het front te kiezen. Vooral de felle afkeer van de euro die Philippot uitdraagt, zou verantwoordelijk zijn geweest voor de tegenvallende resultaten.

Le Pen ligt ook onder vuur en heeft zich de laatste tijd van de harde protectionistische lijn van Philippot gedistantieerd. Philippot vindt dat Le Pen door zich enkel op de Franse identiteit en de immigratie te concentreren ,,de partij in zijn achteruit zet'', wat het FN mogelijk fataal wordt.