Nieuws

Vijf over twaalf

Ruim een jaar zitten opdrachtgevers en zzp'ers in grote onzekerheid. De Wet DBA zorgt nog steeds voor angst voor boetes en naheffingen. Zzp'ers vrezen voor hun omzet. Nu het einde van het jaar nadert komen veel zelfstandigen in de problemen. Opschorting van de Wet DBA helpt niet. Een definitieve oplossing is broodnodig: het is vijf over twaalf.

Wij hebben een juridisch goed onderbouwde oplossing op de formatietafel gelegd. Stel de keuze van werkenden centraal. Pak alleen schijnzelfstandigheid aan en laat werkenden die voor het zzp-schap kiezen met rust. Iedereen die zichzelf inschrijft als ondernemer en kiest om niet als werknemer te werken, krijgt geen gezeur met de Belastingdienst.

Alleen bij schijnzelfstandigheid wordt dit anders. Concurrentie op arbeidsvoorwaarden door afpakken van zekerheden of onderbetaling worden gericht aangepakt door de Belastingdienst. Duidelijke criteria in de wet zorgen dat de Belastingdienst kan handhaven. Tegelijkertijd weten anderen dat ze niets te vrezen hebben.

Ruim een jaar lijden zzp'ers en hun opdrachtgevers schade. We kunnen de hete aardappel niet langer voor ons uitschuiven. De Wet DBA moet definitief weg.