Nieuws/Binnenland
365247
Binnenland

Arrestatie maffioso Bonarrigo belangrijke vangst

ROME - De politie in Amsterdam heeft met de arrestatie op het Waterlooplein van de 33-jarige Gioacchino Bonarrigo een belangrijk lid van de ‘ndrangheta (de maffia uit de Zuid-Italiaanse regio Calabrië) gearresteerd. De uit de plaats Cinquefrondi afkomstige Bonarrigo is een kopstuk van de beruchte clan Bellocco. Deze maffiaclan is vooral actief is in de omgeving van Gioia Tauro (Calabrië), waar de haven regelmatig voor internationale cocaïnehandel wordt gebruikt. Ook is Bonarrigo het neefje van de machtige maffiabaas Antonio Ascone.

Bonarrigo zat in Amsterdam wegens drugshandel. Hij smokkelde cocaïne uit Latijns-Amerika en bracht het via Nederland naar Italië. Hij werd sinds juli 2011 in heel Europa gezocht. Hij ontsnapte na huisarrest wegens internationale drugshandel en was al eerder veroordeeld wegens wapenbezit, overvallen en heling. Tegen hem was door justitie in Reggio Calabria een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd wegens drugshandel.

ZIE OOK: Voortvluchtige maffioso opgepakt in Amsterdam

De arrestatie kwam tot stand dankzij goede samenwerking tussen de Italiaanse carabinieri en de Nederlandse politie. De carabinieri waren hem al lang op het spoor en schakelden de Nederlandse collega’s in voor hulp. Twee carabinieri kwamen over naar Amsterdam en waren aanwezig tijdens de arrestatie. Bonarrigo had valse documenten en dacht dat hij in Amsterdam kon verblijven zonder dat hij zou worden opgemerkt.

Nederland wordt vaak gebruikt als uitvalsbasis voor de Italiaanse maffia. De ‘ndrangheta uit Calabrië is al vele jarenlang heer en meester in de internationale cocaïnehandel. De Nederlandse havens van Rotterdam en Amsterdam worden vaak gebruikt voor invoer van cocaïne uit Latijns-Amerika.