Nieuws/Binnenland
3655133
Binnenland

FvD en VVD even groot in Eerste Kamer

Den Haag - Forum voor Democratie en VVD hebben allebei 12 zetels in de Eerste Kamer. De partij van Thierry Baudet heeft daarmee een zetel minder dan aanvankelijk gedacht.

Dat blijkt uit de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen. Voor de coalitie betekent die uitslag goed nieuws: de regeringspartijen komen gezamenlijk uit op 32 van de 75 zetels, twee meer dan aanvankelijk verwacht. Dat komt door samenwerking van Statenleden, die hebben achter de schermen afgesproken om strategisch te stemmen.

Omdat de PvdA uitkomt op 6 zetels, kan het kabinet met die partij aan een meerderheid in de senaat komen. Dat is een opluchting voor de coalitie. De onderhandelingen over steun voor kabinetsplannen worden daardoor een stuk makkelijker. Forum en GL kunnen in hun eentje het kabinet ook aan een meerderheid helpen. De PvdA heeft wel een zetel minder dan in de prognoses. Hetzelfde geldt voor GL.

Handjeklap

In maart heeft Nederland de leden van de Provinciale Staten gekozen. Die kozen vandaag, op hun beurt, weer de leden van de Eerste Kamer.

In principe stemmen de Statenleden daarbij op hun eigen partij en daarom was de uitslag van vandaag vooraf grotendeels al duidelijk. Maar de regionale politici kunnen slim stemmen: omdat ze weten dat hun stem niet altijd genoeg is om de eigen partij aan een (extra) zetel te helpen, maar dat een andere bevriende partij er met een extra stem wel echt op vooruit kan gaan, stemmen ze soms toch op een andere partij.

CDA en VVD hebben vandaag daarom soms op coalitiegenoten D66 en CU gestemd om die partijen te helpen. Utrechtse PVV’ers hebben ook op een ander gestemd: Forum. Een Statenlid van Forum lijkt de SGP juist weer aan een extra zetel te hebben geholpen. GroenLinks greep daardoor net naast de restzetel.

Er is achter de schermen druk overleg geweest tussen bepaalde partijen, bijvoorbeeld de vier die in de coalitie zitten, om er voor te zorgen dat ze samen zo veel mogelijk zetels kunnen halen. Daar hoort soms ook koehandel bij: als een partij een aantal stemmen levert voor een andere partij, dan kan daar steun op een bepaald dossier tegenover staan. „We zagen aankomen dat er een restzetel naar GroenLinks dreigde te gaan”, zegt SGP-leider Van der Staaij. „Toen hebben we meerdere partijen benaderd, waaronder Forum. Dat heeft gezien dat de SGP zich in Zuid-Holland constructief opstelt. Dat heeft Forum positief gewaardeerd.”

De precieze verdeling van de Eerste Kamerzetels was daarom tot vandaag onduidelijk.

Sleutelpositie

Mei Li Vos, straks fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, is tevreden over de sleutelpositie van haar partij: „Met zes in de senaat maken wij het verschil.” Ze noemt vooral de dossiers klimaat en pensioenen.

Jesse Klaver baalt dat GroenLinks door ’gegoochel’ met stemmen de negende zetel heeft verloren. CDA’er Knapen is echter vooral ’optimistisch dat er nu meerderheden te vinden zijn’. „We gaan met iedereen zaken proberen te doen, ook met Forum.”

Annemarie Jorritsma, VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, vindt de twee extra zetels voor de coalitie ’fijn’. „Maar we hebben nog steeds wel een minderheid.”

Niet democratisch

Niko Koffeman van de dierenpartij vindt de deals over stemmen maar niks en bovendien weinig democratisch. „Als je op het CDA hebt gestemd en die stem gaat nu uiteindelijk naar het D66, dan heb je als CDA iets uit te leggen.”

Cliteur, de senator in spe die woordvoerder is van Forum, zegt: „We komen uit het niks, dus dan is twaalf nog steeds mooi.”