Nieuws/Binnenland
365575452
Binnenland

Meer asielincidenten dan eerder gemeld

DEN HAAG - De politie registreerde vorig jaar meer asielcriminaliteit dan eerder vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid is gemeld.

Aanvankelijk ging het in 2018 om 4600 verdenkingen van misdrijven, dat blijken er nu 4839 te zijn. Dat schrijft staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer. Het is de zoveelste misser met cijfers over asielcriminaliteit. Volgens de VVD-bewindsvrouw is er verkeerd geteld, waardoor het nu vaker verkeerd blijkt te zijn gegaan.

De momenten waarop de geregistreerde incidenten zijn geteld zorgden niet voor een compleet beeld. Ook asielzoekers die tussen meetmomenten door in Nederland verbleven zijn nu meegerekend. Daarom is er niet gekeken naar het gedrag van 48.000, maar naar 53.000 asielzoekers.

Onder de 239 extra registraties valt ’een persoon verdacht van een voltooid levensdelict en iemand die wordt verdacht van een poging tot een levensdelict’, meldt Broekers-Knol aan de Kamer. „En twee personen die worden verdacht van in totaal vijf zedendelicten.”

Broekers-Knol beloofde onlangs transparanter te zijn over incidenten waarbij asielzoekers zijn betrokken. Volgens haar is dit een goede stap. Tevens is het een bekentenis dat eerdere informatie aan de Tweede Kamer niet juist was. Haar voorganger Harbers stapte op omdat hij door de politie geregistreerde incidenten als moord, verkrachting en doodslag wegmoffelde onder de vage kop ’overige’. Dat terwijl het ministerie eerder juist beloofde transparanter te zijn over dergelijke informatie.

Harbers

Harbers trad af omdat hij het zelf ook niet vond uit te leggen dat er, onder zijn verantwoordelijkheid, zware door de politie geregistreerde incidenten van asielzoekers werden verdoezeld.

 Bekijk ook: 

 Harbers treedt af 

In een rapportage van zijn ministerie werden ernstige incidenten als verkrachting en (poging tot) doodslag en moord weggestopt onder het kopje overige misdrijven. Daardoor werd voor het grote publiek niet duidelijk wat daar onder viel.

Pas na vragen van De Telegraaf werd helder wat voor ernstige zaken daarmee bedoeld werden. Het ministerie wekte zo op zijn minst de schijn dat het de asielcriminaliteit bewust onder de pet wilde houden. Broekers-Knol kondigt aan in januari met een nieuwe opzet te komen om asielincidenten bij te houden.