Nieuws/Binnenland
3658938
Binnenland

Erik van Muiswinkel toch geen Sint

Amsterdam - Cabaretier Erik van Muiswinkel wordt toch niet de nieuwe Sinterklaas bij de intocht in 2019 in Amsterdam. Dat bevestigt de Stichting Sinterklaas in Amsterdam aan De Telegraaf.

Toen vorig jaar bekend werd dat Van Muiswinkel de Sint zou spelen, barstte veel kritiek los. In de Zwarte Piet-discussie kwam hij eerder in opspraak. Voorstanders van Zwarte Piet werden onder zijn naam uitgemaakt voor ’domme kankerlul’, ’kankerracisten’ en ’onderbuik-tokkies’, maar volgens Van Muiswinkel waren de teksten niet van zijn hand en ging het hier om een parodieaccount.

„Als cabaretier en columnist ben ik vaak wat activistisch”, laat hij weten. „Een onopvallende, boven de partijen staande rol vervullen, staat op gespannen voet met mijn werk, levenshouding en mijn karakter. Dat vooruitzicht werd een steen op mijn maag en dat is op de lange duur niet goed.”

’Sinterklaas van iedereen’

Volgens woordvoerder Pam Evenhuis van de Stichting Sinterklaas in Amsterdam heeft de cabaretier afgelopen donderdag besloten om toch niet de rol van Sinterklaas in Amsterdam te vervullen. De stichting heeft geen druk uitgevoerd, zegt hij. Maar volgens Evenhuis is het „natuurlijk niet zo dat we opeens een briefje ontvangen. Natuurlijk is er daarvoor over gesproken, op zijn (Van Muiswinkel, red.) verzoek.”

Daarna werd het bestuur bij elkaar geroepen, omdat het bestuur formeel moet instemmen met zijn vertrek. Evenhuis: „Iedereen uit zich op de wijze die hij of zij wil. Alleen: Sinterklaas is van iedereen. Zoals Erik van Muiswinkel dat in het persbericht zegt: dat staat op gespannen voet met mijn werk, levenshouding en karakter.” Volgens Evenhuis moet Sinterklaas altijd „boven de partijen staan.” De komende maanden wordt er gezocht naar een nieuwe Sinterklaas.

Bedreiging

Van Muiswinkel kreeg afgelopen weekeinde veel kritiek op sociale media nadat hij had opgeroepen ’een einde’ te maken aan Telegraaf-journalist Wierd Duk. Dat is opgevat als een ernstige bedreiging. Duk heeft daarop gemeld aangifte te doen tegen de cabaretier. Van Muiswinkel trok daarop het boetekleed aan en liet later weten ’iedere vorm van bedreiging of intimidatie’ aan het adres van Duk af te wijzen.

Van Muiswinkel zou dit jaar het stokje over gaan nemen van Jeroen Krabbé, die de afgelopen tien jaar Sinterklaas is geweest.