Nieuws/Binnenland
3659311
Binnenland

Thijs H. ontkent drievoudige moord

Thijs H.

Thijs H.

Maastricht - Thijs H. ontkent dat hij de drie moorden in Den Haag en op de Brunssummerheide heeft gepleegd. Dat blijkt uit het rechtbankbesluit over de gevorderde camerabeelden die gemaakt zijn bij de zorginstelling waar hij was opgenomen. De rechter-commissaris beschrijft daarin de tijdlijn van moordverdachte Thijs H.

Thijs H.

Thijs H.

Op 4 mei werd een 56-jarige vrouw doodgestoken tijdens het uitlaten van haar hond in de Scheveningse Bosjes. Drie dagen later, op 7 mei, werden een 68-jarige man en een 63-jarige vrouw uit Heerlen dood gevonden op de Brunssummerheide. H. wordt verdacht van alle drie de dodingen.

Bebloede kleren

Uit de tijdlijn die de rechter-commissaris maakte, blijkt dat H. zich op de dag van de twee moorden op de Brunssummerheide had gemeld bij zijn psychiater in Maastricht, met bloed op zijn kleren. Hij vertelde toen ook dat hij een aantal uren op de Brunsummerheide had gezworven. ,,Dit zou de psychiater geen goed gevoel hebben gegeven”, staat in de stukken van de rechtbank. Dit was rond kwart over vijf ’s middags en om kwart over negen diezelfde avond kwam men erachter dat H. was gevlucht door een aantal stoelen op elkaar te stapelen en er vandoor te gaan.

Diezelfde avond werd H. echter door zijn ouders weer teruggebracht naar de Mondriaankliniek Vijverdal, waar de volgende ochtend werd geconcludeerd dat hij opnieuw de benen had genomen. Hierop heeft Mondriaan contact opgenomen met de officier van justitie. De kliniek sloeg alarm en later die dag werd H. gearresteerd.

Kleding

De camerabeelden kunnen aantonen welke kleren H. droeg toen hij zich op 7 mei meldde bij Vijverdal en „in welke staat deze kleding was”, wat hij droeg toen hij later die avond werd teruggebracht en wat hij aanhad toen hij de volgende ochtend weer verdween. „Er bestaat geen andere mogelijkheid om achter deze belangrijke gegevens te komen, nu de kleren van H. zijn gewassen”, aldus de rechtbank. Ook kunnen de beelden volgens de rechter-commissaris duidelijk maken welke spullen hij bij zich had.

De kliniek wilde de beelden niet afstaan vanwege het beroepsgeheim. Maar volgens de rechter-commissaris kan de benodigde informatie niet op een andere manier verkregen worden en weegt waarheidsvinding zwaarder dan het beroepsgeheim.