Nieuws/Buitenland
366160309
Buitenland

Xi: China zal geen kolencentrales meer in buitenland bouwen

NEW YORK - China zal geen nieuwe kolengestookte centrales meer in het buitenland bouwen. Dat beloofde de Chinese leider Xi Jinping dinsdag in zijn toespraak tot de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Xi gaf geen details, maar beperking van de financiering van kolencentrales in de ontwikkelingslanden behoort tot de mogelijkheden. China heeft namelijk onder zware diplomatieke druk gestaan om een einde te maken aan de financiering van steenkool in het buitenland. Vermindering van het aantal kolencentrales zou het voor de wereld makkelijker kunnen maken om op koers te blijven om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen.

Ironisch genoeg moet Europa namelijk van het gas af en worden in razend tempo kolencentrales gesloten, en krijgt Polen bijvoorbeeld een boete van een miljoen euro per dag voor het openhouden van een grote bruinkoolmijn van Brussel, terwijl China zo zwart als roet ziet.

Daar komt dus nu enige verandering in. De aankondiging van Xi komt nadat Zuid-Korea en Japan eerder dit jaar soortgelijke beslissingen namen. VN-Secretaris-generaal Antonio Guterres en de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry hebben er bij China op aangedrongen het voorbeeld van zijn Aziatische tegenhangers te volgen.

„China zal meer steun verlenen aan andere ontwikkelingslanden bij de ontwikkeling van groene en koolstofarme energie, en zal geen nieuwe kolengestookte energieprojecten in het buitenland bouwen”, zei Xi in zijn vooraf opgenomen videotoespraak. In de speech benadrukte hij ook dat China vreedzame bedoelingen heeft op het gebied van internationale betrekkingen.