Nieuws/Buitenland
366556
Buitenland

’Rusland, grijp in’

VS voeren economische sancties tegen Noord-Korea op

President Donald Trump van de Verenigde Staten.

President Donald Trump van de Verenigde Staten.

NEW YORK - President Trump heeft een decreet ondertekend waarmee de Verenigde Staten de sancties tegen bedrijven uit Noord-Korea kunnen opvoeren. Uitbreiding van de sancties is een middel om het regime in Pyongyang af te houden van verdere uitbreiding van zijn nucleaire rakettenprogramma.

President Donald Trump van de Verenigde Staten.

President Donald Trump van de Verenigde Staten.

Het decreet maakt volgens Trump mogelijk dat Noord-Korea minder financiële middelen tot zijn beschikking heeft om „de dodelijkste wapens van de mensheid” te ontwikkelen. De nieuwe maatregel moet de afzet van Koreaanse producten inperken. Minder uitvoer betekent minder inkomsten. Getroffen wordt onder meer de energie-, textiel-, transport- en medische sector en tevens de Noord-Koreaanse mijnbouw.

Strafmaatregelen

Het Witte Huis verklaarde naderhand dat de minister van Financiën Steven Mnuchin strafmaatregelen kan nemen tegen iedereen die belangen of bemoeienis heeft op plaatsen in Noord-Korea met douanefaciliteiten. Vliegtuigen en schepen die daar met hulp of in opdracht van een buitenlands rechtspersoon vertrekken, mogen de eerstvolgende 180 dagen niet landen of aanmeren in de VS.

Mnuchin zei ook dat banken die zakendoen met Pyongyang niet langer actief mogen zijn op de Amerikaanse markt. „Geen enkele bank ter wereld zou moeten willen meewerken aan het destructieve gedrag van Kim Jong-un. Buitenlandse financiële instellingen weten nu dat ze voortaan moeten kiezen tussen de VS of Noord-Korea. Zakendoen met beide kan niet.”

Nauwer samenwerken met China

Mnuchin vertelde dat hij productief overleg heeft gevoerd met de leiders van de Chinese centrale bank en kijkt uit naar nauwere samenwerking. Hij riep alle andere landen op de handelsbetrekkingen met Noord-Korea te verbreken en verwacht dat vooral Rusland meer doet aan de situatie in de Democratische Volksrepubliek.

De Volksbank van China heeft financiële instellingen onlangs opgedragen geen rekeningen meer te open voor klanten die op de VN-sanctielijst staan en hun geen kredieten meer te verstrekken.