Nieuws/Buitenland
366588
Buitenland

Zeker vijftien doden op Dominica door Maria

ROSEAU - De premier van Dominica, Roosevelt Skerrit, heeft via een lokaal televisiestation bekendgemaakt dat de orkaan Maria op zijn eiland zeker vijftien mensenlevens heeft geëist. Er zijn bovendien nog twintig vermisten.

De premier van Dominica, Roosevelt Skerrit, heeft via een lokaal televisiestation bekendgemaakt dat de orkaan Maria die maandagavond laat op zijn eiland aankwam zeker vijftien mensenlevens heeft geëist. Er zijn bovendien nog twintig vermisten. Eerder werd uitgegaan van zeven doden.

Skerrit, die donderdag op het naburige eiland Antigua verbleef, zei volgens de BBC ook dat het een wonder mag heten dat er geen honderden doden zijn gevallen. Hij had de afgelopen 24 uur de situatie vanuit de lucht in ogenschouw genomen en toonde zich geschokt. „De orkaan was meedogenloos. We hebben nog nooit zo’n verwoesting gezien.”

LEES OOK: ’Iedereen is zijn dak kwijt’

Volgens Skerrit zijn tal van huizen en scholen met de grond gelijkgemaakt en zit het belangrijkste ziekenhuis nog steeds zonder stroom. De generatoren moesten buiten werking worden gezet omdat er door de wateroverlast kortsluiting dreigde te ontstaan. Met man en macht wordt gewerkt de boel droog te krijgen zodat ze weer kunnen worden aangezet. „We zullen alle hulp die de wereld kan bieden nodig hebben”, zei Skerrit met tranen in de ogen.

Maria heeft inmiddels ook huisgehouden op het Amerikaanse eiland Puerto Rico. Vrijwel niemand heeft nog elektriciteit. Het kan maanden duren voordat het netwerk is hersteld. Gouverneur Ricardo Rossello omschreef de orkaan als „de meest verwoestende in een eeuw.” Hij riep de bevolking op hoger gelegen gebieden op te zoeken om aan overstromingen door de aanhoudende zware regenval te ontkomen.