Nieuws/Buitenland

Ze werd verkracht door duizenden, maar vindt geen gehoor

Een uitsnede van de voorpagina van het boek ’Please, let me go’.

Een uitsnede van de voorpagina van het boek ’Please, let me go’.

Caitlin Spencer

LONDEN - Ze is slachtoffer in een van de grootste zaken van grootschalige kindprostitutie: Caitlin Spencer. Duizenden mannen hebben haar verkracht, zegt Spencer, maar ze mist het gevoel van urgentie bij autoriteiten.

Een uitsnede van de voorpagina van het boek ’Please, let me go’.

Een uitsnede van de voorpagina van het boek ’Please, let me go’.

Caitlin Spencer

Spencer werd vijftien jaar lang misbruikt, werd elf keer zwanger en kreeg zeven abortussen, twee miskramen en twee dochters. Ze is getraumatiseerd voor haar leven, maar de meeste daders lopen nog vrij rond. Dat zegt de Britse tegen The Mirror, ter gelegenheid van een boek dat ze schreef.

„Ik zie nog heel wat belangrijke daders opduiken in mijn buurt. Velen onder hen rijden met een taxi. Ik heb met eigen ogen gezien hoe een van hen kinderen oppikte bij een school. Zij lopen onbezorgd rond, ik kan me nooit meer vrij voelen.”

Politici

Als veertienjarige viel Spencer - niet haar echte naam - in de armen van Pakistaanse pooiers. Ze belde een nummer bij een advertentie voor modellenwerk. Iemand zou langskomen om foto’s te nemen. Ze werd verkracht, en mocht er met niemand over praten. „Ik heb een bad genomen en dan mezelf opgesloten in mijn kamer. Ik voelde me zo smerig. Ik kon mijn familie niet onder ogen komen. Ik legde de schuld bij mezelf.”

Daarna moest ze voor klanten gaan werken. Weigeren durfde ze niet. „Dan zouden ze me vermoorden, of ons huis in brand steken.”

Ze herinnert zich niet alle mannen die haar als kind hebben misbruikt, maar een van hen was een lokale politicus. „Ik was gechoqueerd dat iemand met een invloedrijke positie zoiets doet. En boos natuurlijk, want hij lijkt onaantastbaar.”

Groepen

Toen ze zwanger werd, vond haar moeder een noodkreet in haar dagboek. Ze waarschuwde de politie. Die wilde niet helpen, zegt Spencer. De agent die langskwam waarschuwde voor een slepend proces. De politie beweerde dat ze een ’bekende prostituee’ was en dat en er zelf wel mee zou stoppen.

En dus ging het misbruik door. Andere pooiers kochten haar en ze moest nu ook groepsverkrachtingen doorstaan. „Op fysiek vlak had ik enorm veel pijn. Soms kon ik mezelf ervoor afsluiten, maar dat lukte niet altijd.”

Soms moest ze drugs of alcohol nemen, en eenmaal werd ze bedreigd met messen. Tijdens een groepsverkrachting werd ze ook gefilmd. Tot op de dag van vandaag staan de beelden op internet.

Hulp

In 2013 kreeg ze wel hulp van instanties en werd ze officieel aangemerkt als slachtoffer van mensenhandel, nadat ze ontsnapte aan de criminelen via een familielid in Australië. Die stap nam ze toen een van haar dochters ook misbruikt dreigde te worden.

Ze kwam aanzetten met Facebookfoto’s van tachtig bendeleden, die ze verzamelde in samenwerking met de politie. Maar die waren niet bruikbaar. Door haar posttraumatische stressstoornis die ze had opgelopen, was Spencer geen betrouwbare bron meer, omdat ze gaten had in haar geheugen.

Ook zou dna-materiaal niet genoeg zijn, zo hoorde ze. Daardoor lopen de meeste daders nog steeds vrij rond. „Ik ben verbijsterd over het gebrek aan prioriteit van de politie. Ik kan hen (de criminelen, red.) niet laten winnen. Ja, ik ben bang. Maar ik doe wat ik kan, door het woord te verspreiden.”

Lees meer over