Nieuws/Binnenland
3672036
Binnenland

Vriend: ’We zijn helemaal van slag’

Gegijzelde Ewold Horn omgekomen

Archieffoto van de in 2012 gekidnapte Ewold Horn

Archieffoto van de in 2012 gekidnapte Ewold Horn

Manilla - Update - Na ruim zeven jaar op de Filipijnen gegijzeld te zijn is de Nederlander Ewold Horn (59 jaar) vandaag omgekomen. De Filipijnse autoriteiten hebben dat aan het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Het ministerie heeft hierop direct de familie geïnformeerd.

Archieffoto van de in 2012 gekidnapte Ewold Horn

Archieffoto van de in 2012 gekidnapte Ewold Horn

Minister Blok: „Ik ben geschokt door deze verschrikkelijke afloop en leef zeer met de familie van Ewold mee. Ik heb ook al contact met de familie gehad. Ik ga mijn Filipijnse collega om verdere opheldering vragen.”

Ewold Horn werd vanaf februari 2012 in de Sulu archipel vastgehouden door de terroristische Abu Sayyaf groep. Hij is omgekomen tijdens een vuurgevecht. Buitenlandse Zaken zoekt uit wat de precieze toedracht is.

Volgens het Filipijnse leger probeerden gewapende troepen Horn te bevrijden. Tijdens de anderhalf uur durende schotenwisseling kwam de Groninger om het leven, zo meldt de site van het leger. Toen hij probeerde te ontsnappen, werd hij door zijn gijzelnemers doodgeschoten. „Zeer treurig. Hij wist bijna te ontsnappen, maar werd doodgeschoten”, aldus kolonel Gerry Besana. Zes van de 33 terroristen zouden zijn gedood, net als de vrouw van de terroristenleider. Acht soldaten raakten gewond.

Vriend van slag

Klaas Nanninga van het Natuurmuseum in Groningen was goed bevriend met Horn en leefde lange tijd intens mee. De natuurliefhebbers deelden de liefde voor vogels. Zo kort na het vernemen van het slechte nieuws wil hij er vrijdag nog niet veel over kwijt. Hij laat weten: ,,We zijn helemaal van slag. Eerst willen we het samen verwerken, we hebben even rust nodig.’’ Ook de familie van Horn heeft behoefte aan rust in deze moeilijke tijd en vraagt de media dit te respecteren.

Zeldzame vogel

Horn zat sinds 2012 gevangen in de jungle op het eiland Jolo, waar hij een zeldzame vogel wilde spotten. Tot voor kort zat daar ook Jelster Ed Quimbo, de 28-jarige zoon van een Filipijnse burgemeester. Hij werd in januari bevrijd door speciale eenheden en vertelde dat Horn nog leefde.

„De gijzelaars zijn in goede conditie”, liet Quimbo destijds weten. Naast Horn zaten ook een Vietnamees en nog drie andere Filipijnen gevangen, maar de Groninger zat er het langst.