Nieuws/Binnenland
3674042
Binnenland

’Mohammed-cartoons bij volgende actie Pegida’

Eindhoven: zondag geen toestemming voor moskee-actie Pegida

Jongeren reageerden woedend richting de aanhang van Pegida in Eindhoven.

Jongeren reageerden woedend richting de aanhang van Pegida in Eindhoven.

EINDHOVEN - Anti-islamclub Pegida krijgt geen vergunning om zondag opnieuw in Eindhoven te demonstreren. Pegida heeft de aanvraag daartoe te laat ingediend. Burgemeester John Jorritsma en de politie hebben niet genoeg tijd gehad om weloverwogen een beslissing te nemen, laat Jorritsma vrijdag weten. Pegida-voorman Edwin Wagensveld spreekt van een ’rotsmoes’ en heeft al een nieuwe aanvraag gedaan. Ook kondigt hij aan bij de volgende actie Mohammed-cartoons te tonen.

Jongeren reageerden woedend richting de aanhang van Pegida in Eindhoven.

Jongeren reageerden woedend richting de aanhang van Pegida in Eindhoven.

Afgelopen zondag leidde een demonstratie van zo’n twintig aanhangers van Pegida „tegen de islamisering” tot rellen vlakbij de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven. De demonstranten wilden varkensvlees voor de moskee bakken en opeten. Honderden woedende Turkse jongeren richtten zich daarop tegen de actievoerders. Ook de politie werd met stenen bekogeld.

„Een goede afweging over de openbare orde en veiligheid kost daarom bij deze aanvraag van Pegida voor aanstaande zondag veel tijd, omdat de veiligheid van deelnemers, tegenstanders, moskeebewoners, buurtbewoners en voorbijgangers gegarandeerd moet zijn. Die tijd is dus onvoldoende en daarom mag de manifestatie van Pegida zondag niet doorgaan”, aldus Jorritsma.

Mohammed-cartoons

Voorman Edwin Wagensveld van Pegida heeft inmiddels een nieuwe aanvraag gedaan voor een demonstratie donderdagavond in Eindhoven. Pegida wil dan ook borden met cartoons van Mohammed meedragen, liet hij vrijdag weten. Volgens hem is het argument van Jorritsma dat de demonstratie voor zondag te laat is aangevraagd, een „rotsmoesje.”

Pegida wil volgende week donderdag dezelfde route naar de moskee lopen, die afgelopen zondag als gevolg van gewelddadige tegenacties werd afgebroken.

Komende zondag loopt Wagensveld mee in een demonstratie tegen de islam in Mönchengladbach, net over de grens bij Roermond. Ook daar dragen de demonstranten cartoons van Mohammed mee, aldus de Pegida-voorman. De Duitse politie heeft de activisten verboden in de buurt van een moskee te komen. Volgens Wagensveld omdat daar afgelopen week varkenskoppen zijn neergelegd.