Nieuws/Binnenland
367537
Binnenland

Acht verdachten voor ’t hekje

Zaak-Insiya mogelijk in mei of juni behandeld

Moeder Nadia en haar ontvoerde dochtertje Insiya.

Moeder Nadia en haar ontvoerde dochtertje Insiya.

AMSTERDAM - UPDATE 12.33 uur - Al moeten er nog verdachten worden uitgeleverd en verhoord, toch wordt het tijd om een datum te prikken voor inhoudelijke behandeling van de zaak rond de ontvoering van peuter Insiya (nu drie jaar oud). Dat heeft de officier van justitie gezegd tijdens een pro-formazitting in de rechtbank in Amsterdam. Zij stelde voor de zaak in mei of juni van volgend jaar te behandelen en daarvoor drie dagen uit te trekken.

Moeder Nadia en haar ontvoerde dochtertje Insiya.

Moeder Nadia en haar ontvoerde dochtertje Insiya.

Volgens de rechter is drie dagen te krap en moet eerder worden gedacht aan vijf dagen, met een mogelijke uitloop. Hij gaat akkoord met de voorgestelde behandeling in mei of juni. Welke datum het precies wordt, hangt af van het zittingsrooster van de rechtbank.

Acht verdachten

Insiya’s vader, Shehzad H., en zeven medeverdachten moeten terechtstaan voor de ontvoering in 2016 van het destijds tweejarige meisje uit het huis van haar oma in Amsterdam. Drie van hen zijn nog in het buitenland, van wie er twee vastzitten - een in de VS, een in Irak. Insiya zou bij haar vader in India zijn.

De rechtbank hoopt dat Shehzad H. voor aanvang van de inhoudelijke behandeling kan worden gehoord. De vader zou bereid zijn vanuit India een verklaring af te leggen. De advocaat van medeverdachte Robert B. stelde voor H. te horen via een videoverbinding, in aanwezigheid van zijn raadsman. Volgens moeder Nadia Rashid is haar ex-man niet van plan een verklaring te geven en is er sprake van een vertragingstactiek.

India lijkt voorlopig niet van plan H. uit te leveren aan Nederland. Eerder stelde de officier al voor H. bij verstek te berechten.

Vluchtgevaar

Opnieuw heeft de rechter besloten de voorlopige hechtenis van Amerikaan B. niet op te heffen. Het vluchtgevaar zou nog te groot zijn en er is geen mogelijkheid tot elektronisch toezicht. De overige verdachten zijn al langere tijd op vrije voeten.

De volgende voorbereidende zitting is gepland op 15 december.

In de marge van de rechtzaak zei journalist John van den Heuvel dat hij nog niets heeft gehoord over de aangifte die vader H. tegen hem heeft gedaan. „Daarvoor moet hij een verklaring komen afleggen, maar dat heeft hij bij mijn weten nog niet gedaan.” H. beticht Van den Heuvel ervan dat die in India een ’tegenontvoering’ van Insiya op touw wilde zetten in opdracht van moeder Nadia. De journalist en de moeder doen dat beiden af als onzin.