Nieuws/Buitenland
367842648
Buitenland

Beroemdheden schrijven brief aan Poetin: geef Alexej Navalny juiste zorg

Navalny tijdens zijn proces in februari.

Navalny tijdens zijn proces in februari.

MOSKOU - Ruim zeventig internationale prominenten hebben de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen ervoor te zorgen dat de gevangen oppositieleider Alexej Navalny goede medische zorg krijgt. De open brief is gepubliceerd in onder meer de Franse krant Le Monde.

Navalny tijdens zijn proces in februari.

Navalny tijdens zijn proces in februari.

Onder de ondertekenaars zijn de schrijvers J.K. Rowling, Salman Rushdie en Martin Amis, de acteurs Vanessa Redgrave en Jude Law en Abba-muzikant Björn Ulvaeus. De ondertekenaars van de brief stellen dat de gezondheid van Navalny snel achteruit gaat en dat hij dringend medische hulp nodig heeft. Ze wijzen erop dat de oppositieleider een ernstige neurologische aandoening heeft met aanhoudende rugpijn en dat hij veel hoest en hoge koorts heeft.

Hongerstaking

Navalny ging eind maart in hongerstaking omdat hij in de gevangenis niet de passende zorg zou krijgen voor zijn klachten. Sinds de start is hij 8 kilo afgevallen. In totaal zou hij 15 kilo lichter zijn geworden sinds zijn gevangenschap in een strafkolonie op zo’n 100 kilometer van Moskou. Zijn gezondheid gaat volgens zijn advocaten snel achteruit. Navalny wil onderzocht worden door een arts naar keuze, maar dat wordt niet toegestaan.

Volgens de medische vakbond Artsen Alliantie, die banden met Navalny heeft, is het gezichtsvermogen van de oppositieleider verslechterd sinds hij in hongerstaking is gegaan. Ook zou hij een groter risico op nierfalen lopen. Een woordvoerster van de Artsen Alliantie noemde zaterdag de toestand van Navalny kritiek. Ze zei dat artsen van de bond Navalny niet zelf hebben onderzocht, maar dat de Artsen Alliantie zich baseert op resultaten van testen die advocaten van de oppositieleider hadden verkregen.

De criticus van het Kremlin werd in februari veroordeeld tot 2,5 jaar cel. De rechtbank oordeelde dat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating in een fraudezaak had geschonden tijdens zijn verblijf in Duitsland, waar Navalny werd behandeld vanwege een vergiftiging. Die zou volgens hem het werk zijn geweest van het Kremlin.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop