Nieuws/Binnenland
36818259
Binnenland

Achterstand neemt verder toe

Recordaantal 65.393 nieuwe coronagevallen

Een GGD-medewerker voert een coronatest uit op de teststraat locatie van de GGD.

Een GGD-medewerker voert een coronatest uit op de teststraat locatie van de GGD.

ZEIST - Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn 65.393 nieuwe positieve coronatesten geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een nieuw dagrecord. Het oude record was van vrijdag, toen waren het er 57.492. Zaterdag waren er na correctie 46.198 positieve coronatests.

Een GGD-medewerker voert een coronatest uit op de teststraat locatie van de GGD.

Een GGD-medewerker voert een coronatest uit op de teststraat locatie van de GGD.

Door de snelle stijging van het aantal positieve tests kunnen computersystemen de meldingen niet bijhouden, waardoor een groot deel nog niet is verwerkt. De achterstand is zondag opgelopen tot ongeveer 48.000 over de laatste zes dagen. Die besmettingen zijn al wel bevestigd, maar konden nog niet geregistreerd worden.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 321.070 positieve tests. Gemiddeld waren er in de afgelopen zeven dagen 45.867 positieve tests per dag. Met de achterstand erbij zouden die aantallen dus nog een stuk hoger liggen.

In Amsterdam kregen 4700 mensen te horen dat ze positief zijn getest, in Den Haag waren dat er 4443. Ook in Rotterdam (2443), Zaanstad (1178) en Enschede (1128) werden veel besmettingen geconstateerd.

In de afgelopen 24 uur kreeg het RIVM bericht dat één persoon aan de gevolgen van een coronabesmetting is overleden. Dat wil niet zeggen dat deze persoon ook in de afgelopen 24 uur is overleden. Soms worden overlijdensgevallen pas later geregistreerd.

Ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is met tien toegenomen. In totaal liggen er nu 1093 patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis, valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is een toename van tien ten opzichte van zaterdag, toen er 1083 coronapatiënten opgenomen waren.

De vorige keer dat het aantal ziekenhuisopnames iets toenam was afgelopen maandag, van 1217 een dag eerder naar 1239.

Op de verpleegafdelingen liggen zondag nog 818 coronapatiënten. Op de intensive cares gaat het om 275 coronapatiënten. In de afgelopen 24 uur werden 8 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's en 92 op de verpleegafdelingen.