Nieuws/Binnenland
368815616
Binnenland

NVWA neemt onkruidverdelgers en illegaal rattengif in beslag

DEN HAAG - Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben 178 liter illegale onkruidverdelgers en 7 kilogram illegaal ratten- en mierengif in beslag genomen bij een inwoner van Krimpen aan den IJssel. De man wilde geld bijverdienen door de middelen online aan particulieren te verkopen. De NVWA maakt proces-verbaal op tegen hem.

Volgens de NVWA kwam hij in beeld door advertenties voor verboden onkruidverdelgers op een verkoopsite. De advertenties zijn inmiddels verwijderd en de middelen worden vernietigd. De inspecteurs droegen de verkoper op te stoppen met de verkoop van de illegale middelen. Maar omdat hij toch doorging, is het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek gestart.

In Nederland mogen alleen goedgekeurde gewasbeschermingsmiddelen worden verhandeld en gebruikt. Deze middelen zijn uitgebreid getest op mogelijke schadelijke effecten voor het milieu, de volksgezondheid en de arbeidsomstandigheden van de gebruiker. Niet toegelaten middelen kunnen gevaarlijk zijn voor mensen, dieren en het milieu.