Nieuws/Buitenland
368899567
Buitenland

Evacuaties bij bosbrand Duitsland: ’Terrein ligt vol met explosieven en munitie’

Bosbrand Frohnsdorf.

Bosbrand Frohnsdorf.

TREUENBRIETZEN - Tijdens een bosbrand circa 50 kilometer ten zuidwesten van Berlijn heeft de politie de bewoners van enkele kleine dorpen opgeroepen hun woning onmiddellijk te verlaten en alleen het meest noodzakelijke mee te nemen. Er is opvang geregeld in het gemeentehuis van het nabijgelegen Treuenbrietzen. Volgens de gemeente breidt het vuur zich erg snel uit en bedreigt het nu ook bewoonde gebieden, omdat de windrichting veranderd is.

Bosbrand Frohnsdorf.

Bosbrand Frohnsdorf.

De brand is vrijdag ontstaan en treft al minstens 100 hectare land. Het vuur trekt nu naar het zuidoosten en brandbestrijders gaan ervan uit dat een grote weg de brand daar tot staan kan brengen. De brandweer kan niet het brandende terrein op om ter plaatse te blussen volgens Duitse media. Op het terrein was ooit een oefenterrein van het leger waar met munitie en springstoffen werd geoefend. Om geld uit te sparen werd het terrein nooit ontdaan van achtergebleven explosieve materialen, zoals springstof en munitie. Daardoor zouden op de nu brandende bodem explosies kunnen ontstaan. De 'Bundeswehr' heeft meerdere blushelikopters naar de streek gestuurd.

In het grootste deel van Duitsland, met uitzondering van het noordwesten, is het heel erg warm. De krant Bild meldde een recordwarmte van 38 graden, "5 graden warmer dan Málaga", in het gehucht Langenlipsdorf in de deelstaat Brandenburg. Langenlipsdorf ligt slechts 20 kilometer ten zuidoosten van de plaats waar de bosbrand woedt.